Kinesisk oliegigant nu verdens andenstørste selskab

Kineserne kommer. Landets nationale olieselskab, PetroChina, har ikke bare vokset sig så stort, at det nu er verdens andenstørste firma - det er også en seriøs bejler til at blive verdens største.

PetroChina, som er det statskontrollerede kinesiske olie- og gasselskab, har nu overhalet amerikanske General Electrics i størrelse - målt på markedsværdi. Dermed er PetroChina verdens andenstørste selskab. Det skriver den britiske erhvervsavis Financial Times.

Og ikke nok med det. Når selskabet i næste måned bliver noteret på børsen i Shanghai, forudser analytikere, som Financial Times har talt med, at PetroChinas værdi vil svulme så meget, at det kan overhale verdens nu største selskab; den amerikanske oliegigant ExxonMobil.

Som det ser ud nu, er ExxonMobile 526 mia. dollar værd (2.744 mia. kr.), mens PetroChina pt. er sølle 433 mia. dollar værd (2.259 mia. kr.). Men det mener analytikere altså kan ændre sig, når PetroChina kommer på Shanghai-børsen.

Til kinesernes fordel tæller også, at PetroChinas olie- og gasreserver forventes at stige. Ved årsskiftet blev selskabets reserver vurderet til at være 20,5 mia. tønder, mens ExxonMobiles reserver var 22,8 mia. tønder. PetroChinas oliefund i det indiske Nanpu-felt kan dog vise sig at være det, der får vippen til at hælde til kinesernes side. Feltet menes nemlig at indeholde reserver på hele 7,3 mia. tønder olie, skriver Financial Times.