Kinesisk milliardbud på norske Opera

Den norske softwaregigant med dansk topchef er på vej på kinesiske hænder.

Lars Boilesen, topchef for den norske softwareproducent Opera siden 2010, står nu for at få kinesiske ejere. Arkivfoto: Sophia Juliane Lydolph Fold sammen
Læs mere
Foto: Sophia Juliane Lydolph
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kinesiske selskaber vil overtage den norske softwaregigant Opera for 10,5 milliarder norske kroner.

Det bekræfter Opera, som har danske Lars Boilesen som topchef, onsdag morgen i en pressemeddelelse efter en uges spekulationer, hvor børsen i Oslo besluttede at indstille handelen med Operas aktier som følge af uroen.

Det er en gruppe bestående af den kinesiske IT-gigant Quihoo 360, Beijing Kunlun Tech og Golden Brick Silk Road Fund Management, der vil overtage Opera, som er mest kendt for sin internetbrowser af samme navn, som er indbygget i mange smartphonetelefoner fra fabrikken og i adskillige smart-TV-mærker. Omkring 350 millioner bruger i dag Operas internetbrowser.

Ifølge norske Aftenposten har store aktionærer med i alt 33 procent af aktierne i Opera allerede besluttet at sige ja til det kinesiske tilbud.

Dansk topchef: Ny stærk ejer

»Der er en stærk strategisk og industriel logik bag købet af Opera fra gruppen. Vi tror, at gruppen med sin ekspertise og stærke markedsposition i fremvoksende markeder vil blive en stærk ejer af Opera,« skriver Lars Boilesen i en kommentar til fondsbørsmeddelelsen.

Han ser en kinesisk overtagelse som en mulighed for at fremme udviklingen og fremskynde Opera Softwares vækstplaner.

Opera har især godt fat i Rusland og Asien på selve internetsiden men driver også en stadig voksende forretning for mobilannoncering.

»Opera er et velkendt mobilinternetselskab med en velkendt mærkevare med global betydning. Under sin fantastiske ledergruppe har Opera gjort store fremskridt det seneste år som mobil browser og med mobilannoncering. Ved at kombinere Opera, Kunlun, Qihoo og Golden Brick vil gruppen styrke sin position på det internationale internetmarked,« siger Yahui Zhou, talsmand for investeringsselskabet og administrerende direktør for Kunlun.

Opera havde i 4. kvartal et driftsresultat på 32,8 millioner dollars, hvilket er bedre end ventet. Omsætningen var på 193,5 millioner kroner eller 25 procent mere end for et år siden. Resultatet efter skat landede på minus 6,6 millioner dollars, væsentligt bedre end det minus på 58,3 millioner dollars, som Opera leverede for et år siden.