Kinesisk IT-gigants indtog i Danmark vækker bekymring

Danmark bliver sårbar for spionage, når den kinesiske IT-gigant Huawei skal bygge og drive mobilnetværk i Danmark, siger leder af Institut for Strategi på Forsvarsakademiet.

Foto: STR
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

TDCs har valgt den kinesiske mobiludstyrsproducent Huawei til at bygge og drive virksomhedens mobile netværk. Huawei skal dermed sikre såkaldt 4G-netværk i alle afkroge af landet.

Det giver »anledning til løftede øjenbryn«, fordi Danmark gør sig sårbar over for kinesisk spionage, siger leder af Institut for Strategi på Forsvarsakademiet Peter Kim Lausten til Politiken:

»Når man har en stærk stat med stærke virksomheder, der har uklare ejerforhold, så er det sandsynligt, at den stat i en given situation vil bruge virksomheden til andet end at tjene penge«.

Flere lande forholder sig kritiske over for Huawei, og blandt andet har et sikkerhedsudvalg under Kongressen i USA afvist Huawei adgang til markedet, da man mener, at firmaet udgør en risiko for den nationale sikkerhed. Et tilsvarende organ i Storbritannien har også fundet problemer med en britisk aftale lignende den, TDC har indgået.

Aftalen har en værdi på i alt cirka fire milliarder kroner over seks år og er godkendt af regeringens sikkerhedsudvalg. Center for Cybersikkerhed under Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) har forinden været med til at sikre Danmark mod overvågning og spionage fra Huawei eller den kinesiske stat.

»Hver gang vi i TDC indgår aftaler om vores infrastruktur, er det almindelig praksis, at vi involverer de relevante danske sikkerhedsmyndigheder. Det har vi også gjort i dette tilfælde, og vi har haft en meget intensiv, god og konstruktiv dialog med blandt andet Center for Cybersikkerhed,« lyder det ifølge Ingeniøren i en pressemeddelelse fra TDCs koncernchef, Carsten Dilling.

Lederen af FEs Center for Cybersikkerhed, Thomas Lund-Sørensen, kalder modellen, der inkluderer godkendelse af udstyr og software, som Huawei vil bruge i Danmark, for »tilstrækkelig betryggende«. I FE er man dog opmærksomme på de britiske forbehold og afventer en endelig analyse fra den britiske premierministers sikkerhedsrådgiver.

Forsvarsminister Nikolaj Wammen (S) skriver i en mail til Politiken:

»Den samarbejdsmodel, der er etableret mellem Huawei og TDC med bistand fra Center for Cybersikkerhed, indeholder en række sikkerhedselementer, som er udtryk for et klart og konkret fokus på risikostyring i TDCs mobilnetværk«.

TDC skal sammen med de danske myndigheder løbende vurdere sikkerhedskravene i aftalen.