Kinesisk aktieuro forstyrrer cigarkæmpes børsplaner

Den kinesiske aktieuro gør de store investorer nervøse, og det får verdens største cigarproducent, danskkontrollerede Scandinavian Tobacco Group, til at holde vejret og bremse oprindelige børsplaner.

Topchef i Scandinavian Tobacco Group, Niels Frederiksen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Simon Læssøe

De holder vejret i cigarkæmpen Scandinavian Tobacco Group.

Uroen på det kinesiske aktiemarked stikker en kæp i hjulet for børsdrømmene i Scandinavian Tobacco Group (STG). Selskabet der ejes af de to danske tobaksfonde Augustinus og C.W. Obel samt svenske Swedish Match har længe haft kurs mod en børsintroduktion. Det er og har gennem længere tid været planlagt til at ske dette forår, som tidligere beskrevet i Berlingske.

Men markedsuroen der udspringer af Kina, og som i sidste uge flere gange suspenderede al handel med kinesiske aktier, får cigarselskabets ledelse og rådgivere til at ryste på hånden, erfarer Berlingske. Selv om uroen ikke direkte rammer STG eller dets ambitioner om at blive noteret på fondsbørsen i København risikerer det at give utilsigtet støj for selskabet, og de store aktieinvestorer vil ikke være sene til at kræve større rabatter på grund af uroen.

Siden starten af december har dagen i dag, mandag 11. januar, været planlagt til at være dagen, hvor der skulle trykkes på knappen og udsendes den første officielle meddelelse om børsplanerne, det der i børs-sprog kaldes »intention to float«.

Men allerede i sidste uge blev det med udgangspunkt i den kinesiske aktieuro besluttet at droppe de oprindelige planer og vente til efter 11. januar for ikke at få en dårlig start på børsarbejdet, erfarer Berlingske.

Der kan ifølge Berlingskes oplysninger fra kilder med kendskab til planerne godt gå flere uger, inden selskabet officielt bekræfter børsplanerne og sætter fart på møderne med de institutionelle investorer, som ejerne vil have til at købe aktier. Planen er angiveligt fortsat at komme på børsen med STG inden påske.

I sommer kom det frem, at STG's bestyrelse med formand Jørgen Tandrup i spidsen har hyret børsnoteringseksperter i Deutsche Bank og Nordea til at hjælpe sig med en børsnotering af virksomheden. Det arbejde skal ske sammen med investeringsbanken JP Morgan.

Det skete efter et langt tilløb, hvor den svenske mindretalsaktionær, Swedish Match, ledte med lys og lygte efter en køber til både sin 49 pct. store ejerandel og om muligt til hele virksomheden.

Swedish Match var således den drivende kraft, da STG allerede i begyndelsen af 2014 hyrede investeringsbanken JP Morgan til at hjælpe sig. JP Morgan søgte undervejs også efter kapitalfonde for at finde ud af, om der var interesserede købere til cigarerne. Men de to danske fonde ønskede reelt ikke at sælge, så et samlet salg var udelukket.

Samtidig var de prisindikationer, som Swedish Match fik ind, ikke lige så høje, som svenskerne havde håbet. De havde drømt om en samlet prissætning af STG på over 12 mia. kr., men mulige købere ville kun give otte-ni mia. kr. Derfor er eneste mulighed at gå efter en børsnotering, som muliggør, at de genstridige danske tobaksfonde kan blive som medejere.