Kineserne er vilde med dansk svinekød

Salget af dansk svinekød til Kina er vokset eksplosivt i år. Direktør i slagteriselskabet Danish Crown forventer, at Kina bliver koncernens største marked i 2016.

Kinesernes glubende appetit på svinekød har medført, at Danish Crown har sendt nakke-, forende-, bov- og brystprodukter med tusindvis af containere med fryseskibe til Kina. Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Camilla Rønde

I Kina spiser de svin, og det i så store mængder, at landets egen produktion slet ikke kan følge med efterspørgslen. Og manglen på svinekød har ført til et voldsomt boom i importen til de 1,4 mia. mennesker i verdens folkerigeste land.

Boomet i den kinesiske efterspørgsel har vestlige eksportører lukreret på siden årsskiftet, og det gælder også den danske slagterigigant Danish Crown.

Kinesernes glubende appetit på svinekød har således medført, at det danske firma har sendt nakke-, forende-, bov- og brystprodukter i tusindvis af containere med fryseskibe til Kina.

Især i første kvartal af 2016 fik slagterikoncernen toppriser på det store asiatiske marked. I første halvår blev Kina så stort et marked, at det nu er virksomhedens næststørste marked, kun overgået af Storbritannien.

»Selv om de kinesiske priser nu er begyndt at falde fra et meget højt niveau til et mere normalt niveau, som de europæiske priser kan matche, tror jeg alligevel, at Kina vil blive vores største marked i 2016,« siger underdirektør Søren Thinggaard fra Danish Crowns eksportafdeling.

Kina er i dag verdens stærkest voksende marked på import af svinekød. Landet var indtil i sidste måned et yderst attraktivt sted at sende varer til. Det udnyttede eksportører mange lande, især rra EU-landene Danmark, Tyskland og Spanien samt USA og Canada.

Kinesernes boom i kødimporten har ført til betydeligt højere priser på svinekød globalt. Danish Crown betaler nu væsentligt højere afregningspriser end tidligere til sine leverandører.

I næste uge stiger afregningsprisen med 20 øre til 10,60 kr. pr. kilo.Og positive udvikling har betydet, at en del af de kriseramte danske svineproducenter efter nogle års dramatiske nedtur langt om længe har fået en bedre økonomi. Men der er fortsat konkurser i landbruget.

I mange år solgte Danish Crown kun det, man i branchen kalder biprodukter som haler, hoveder og tæer til Kina. For et par år siden åbnede kineserne grænserne for import af svinekød fra Danmark og andre lande.

Men hvad er årsagen til, at Kina mangler svinekød? Ja det skyldes, at der i flere år har været faldende produktion af svinekød i landet.

Forklaringen er både, at der er dårlig økonomi i produktion af svin, og at Beijing-regeringen slår hårdt ned på miljøforurening fra den kinesiske såkaldte baggårdsproduktion, hvorfra svinene bliver leveret til primitive slagterier.

Producenter og slagerier på stribe er lukket og flere bliver nu lukket af myndighederne. Halvdelen af Kinas store svineproduktion er baggårdsproduktion i små stalde i udkanten af byerne. Hverken hos småbønderne eller på slagterierne er der kontrol med fødevaresikkerheden.

De massive bølge af lukninger af baggårdsproduktioner er hovedårsag til manglen på svinekød i Kina. Der er nu sat fuld gang i investeringer byggeri af moderne industrifarme især i den sydvestlige og nordøstlige del af landet.

Priserne vil dog ikke fortsætte himmelflugten. I sidste måned skrev den hollandske bank, Rabobank, at de internationale svinepriser ville toppe i løbet af nogle måneder.

Rabobank anslog også, at Kina i år vil importere to mio. ton svinekød. Det er en vækst på 30 procent forhold til 2015. EU-landene står for tre fjerdedele af den samlede svinekødseksport til Kina.

Søren Thinggaard venter, at Danish Crowns eksport til Kina vil falde så meget i 2017, at Storbritannien næste år atter bliver selskabets største marked.

»I øjeblikket er der så meget balance mellem priserne i Europa og Kina, at det ikke længere er så attraktivt som især i foråret at eksportere svinekød til Kina ,« siger direktør Søren Thinggaard.