Kinesere triller ikonisk svensk bil mod børsen

Ifølge den svenske avis Dagens Industri er bilfabrikanten Volvo langt fremme med planer, der skal sende det industriklenodiet fra Göteborg på børsen. Det er endnu uvist, hvor stor en del af Volvo de kinesiske ejere er parate til at give fra sig.

Foto: Picasa. Ifølge den svenske avis Dagens Industri sætter Volvo kurs mod en børsnotering.
Læs mere
Fold sammen

Hele Sveriges familiebil har sat kurs mod børsen. Ifølge den svenske avis Dagens Industri har ledelsen i Volvo den seneste tid vendt mulighederne for at børsnotere det ikoniske svenske bilmærke med en række nøgleinvestorer. Det kan betyde, at Volvo allerede til næste år lander på fondsbørsen.

Ifølge det svenske avis' kilder er det primært den operative ledelse i Volvo, der driver processen for at få omdannet bilfabrikanten til et børsselskab, mens den kinesiske ejer bag Volvo har været en anelse mere skeptisk. Den skepsis skulle dog være blevet markant mindre over de seneste måneder. Den kinesiske ejer, Li Shufu, har primært været bekymret over, hvorvidt markedet vil værdisætte Volvo højt nok.

Det er endnu uklart, hvor stor en del af Volvo, kineserne er villige til at slippe. Samtidig ligger det ifølge Dagens Industri heller ikke fast, om Volvo skal noteres i Stockholm eller Shanghai - eller muligvis begge steder.

Volvo blev i 1999 solgt til amerikanske Ford for omkring 45 milliarder kroner. I 2010 købte kinesiske Geely det nødlidende svenske selskab for rundt regnet 13 milliarder kroner.

Efter en række vanskelige år er den svenske bilfabrikant nu for alvor ved at komme på fode igen. I årets første ni måneder er Volvos overskud således steget til 5,9 milliarder kroner sammenlignet med en gevinst på 2,2 milliarder kroner i den tilsvarende periode af 2015.

Volvo solgte på verdensplan lidt over en halv million personbiler i 2015.