Kinesere køber Segway'en

Kinesiske Ninebot køber selskabet bag det ikoniske enmands-køretøj Segway.

Foto: MICHAEL REICHEL

Den blev hypet i ekstrem grad og nogle spåede endda, at den ville revolutionere måden, mennesker transporterer sig på. Men det to-hjulede, selvbalancerede køretøj, Segway, som man kører på stående, blev aldrig rigtig den succes, visse troede, da det kom frem i 2001.

Opfinderen Dean Kamen vurderede selv dengang, at Segway ville betyde det samme for bilen som bilen i sin tid betød for hesten og hestevognen.

Helt sådan gik det ikke, og nu har det kinesiske scooter-selskab Ninebot købt Segway, skriver den amerikanske erhvervsavis Wall Street Journal.

Pudsigt nok anklagede Segway sidste år Ninebot for at kopiere det amerikanske enmands-køretøj med et meget lignede produkt. Men nu lukker kineserne så sagen ved at købe Segway.

Prisen er ikke offentliggjort, men ifølge Wall Street Journal har Ninebot i forbindelse med transaktionen fået tilført ny kapital på 80 millioner dollar (godt 560 millioner kroner).

Ninebot er blandt andre ejet af den kinesiske teknologivirksomhed Xiaomi, som blandt andet producerer smartphones.

Ninebot ser angiveligt store muligheder for Segway'en i Kina og satser på at give køretøjet en ny chance som massetransportmiddel. Det lykkedes aldrig, da det kom frem i sin tid. Problemet var dels at det var dyrt at anskaffe, dels at det placerede sig mellem to stole. Det kørte for stærkt til at måtte køre på fortovene og for småt og usikkert til at måtte køre på vejene.

Segway har i tidens løb haft flere forskellige ejere. Stifteren Dean Kamen ejede det i starten sammen med en række venturefonde. Siden blev det overtaget af investoren Jimi Heselden, der på tragisk vis døde i en ulykke i 2010, da han kørte ud over en klippe på sin Segway og faldt ned i en flod og druknede. For et par år siden blev selskabet overtaget af kapitalfonden Summit Strategic Investments, som så nu har solgt det til Ninebot.