Kinesere blåstempler dansk mælk

Udsigt til at op mod 50 danske mejerier, hvor Arla ejer hovedparten, får godkendelse efter spritnye kinesiske regler til at eksportere til Kina. Dermed vil Danmark være blandt de første lande, hvis virksomheder bliver godkendt.

Foto: NIels Ahlmann Olesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Arla Foods, der på rekordtid har fået solidt fodfæste på det kinesiske marked med salg af varer fra en række mejerier, kan nu føle sig endnu mere sikker som eksportør til verdens største land med over 1,3 milliarder indbyggere. 

Hidtil har Arla og flere andre danske mejerier haft lov til at eksportere deres varer til landet med en femtedel af Jordens befolkning, alene hvis virksomhederne var kontrolleret af danske myndigheder. Men med Kinas øgede fokus på fødevaresikkerhed, især når det drejer sig om mælk, mælkepulver og modermælkserstatning, er det fra 1. maj i år et ultimativt krav fra myndighederne i Beijing, at alle udenlandske virksomheder skal være registreret hos de kinesiske myndigheder for at kunne eksportere til Kina.             

Årsagen til de kinesiske myndigheders fokus på fødevaresikkerhed er de seneste års alvorlige fødevareskandaler, som store kinesiske mejerier har været blandet ind i, og som har kostet menneskeliv. Hertil kommer at mange kinesere er blevet syge af forgiftet mad.                                                                

Det ser ud til, at 47 danske mejerivirksomheder, hvor Arla har hovedparten, vil få kinesisk godkendelse. Det har de kinesiske myndigheder i dag tilkendegivet over for de danske forhandlere, siger Kasper Thormod Nielsen, direktør for global handelspolitik i Arla. Blandt de 47 virksomheder er Arinco i Videbæk, Esbjerg Mejeri og Akafa i Svenstrup, der blandt andet sender mælkepulver til Kina og skal have en særlig tilladelse. Myndighederne i Beijing har stor opmærksomhed på mælkepulver, da kinesisk produceret mælkepulver er de blandt produkter, som fødevareskandalerne har handlet om.

"Det er en meget glædelig nyhed, at vi allerede nu har fået tilsagn om, at danske virksomheder bliver godkendt til eksport af bl.a. modermælkserstatning til Kina. Det er endnu en vigtig aftale med kineserne i perlerækken af vigtige aftaler, der kan sikre vækst og arbejdspladser i Danmark," siger fødevareminister Dan Jørgensen (S).

Kinas regering og mejeriselskaber vil i øvrigt gerne have store udenlandske selskaber som blandt andre Arla ind for at sikre kvaliteten og sikkerheden af alt fra modermælkserstatning til almindelig drikkemælk og ost i butikkerne.

Stormejeriet investerer i vækst især i Kina. Arlas omsætning på det kinesiske marked steg sidste år med 60 procent til 1,2 milliarder kr.. I år stiler Arla efter at nå to milliarder. Målet er at nå 3,5 milliarder kr. i 2017. I kinesiske specialbutikker med babyudstyr og babyfødevarer i Shanghai-området betaler forbrugerne godt 350 kroner for 900 gram økologisk modermælkserstatning på dåse fra Arla Foods. Og én liter langtidsholdbar økologisk sødmælk fra Arla koster 25 kroner."Vi er rigtig glade for den tilkendegivelse, vi i dag har fået fra de kinesiske myndigheder. Det betyder, at vi kan fastholde vores strategi i Kina om at tredoble omsætningen frem til 2017," siger Arla-direktør Kasper Thormod Nielsen.