Kindhest på kindhest rammer presset ISS-topchef

Efter skuffelse på skuffelse ligner Jeff Gravenhorst en af de mest pressede topchefer i C25. Onsdag kommer der igen status, når Gravenhorst offentliggør en såkaldt »trading update« for årets første kvartal.

Jeff Gravenhorst har været topchef i ISS siden 2010 og stod således også i front for virksomheden, da den i 2014 blev børsnoteret til en markant højere kurs end i dag. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Joakim Rimer Rasmussen/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

ISS-boss Jeff Gravenhorst fremlagde i slutningen af 2018 en plan. Det hele var timet og tilrettelagt. Der skulle siges farvel til 13 lande, halvdelen af kunderne og 100.000 medarbejdere, så servicegiganten kunne fokusere benhårdt på færre, men meget, meget større kunder, der skæpper langt flere kroner i kassen.

En solid og gennemtænkt plan, lød det fra analytikerne, som straks blåstemplede den. Det kan derfor synes næsten paradoksalt, at aktiekursen lige siden er gået én vej – ned!

For det kan godt være, at analytikerne er med på idéen bag strategien. Men aktiekursen efterlader ingen tvivl om en tillidskrise hos mange af den udenlandsk klingende – men pæredanske – topchefs investorer.

Det begyndte ellers som et børseventyr.

»Den største børsnotering i 20 år,« lød overskrifterne, da ISS med Gravenhorst i spidsen gik på børsen til en noteringskurs på 160 kroner pr. aktie. De håbefulde aktionærer kunne se værdien stige til næsten 300 kr. – indtil det pludselig gik den anden vej med tiltagende hastige skridt.

Mandag blev ISS-aktien handlet til 95 kroner, efter at den i marts var nede og vende i godt 70 kroner – mere end 55 pct. under noteringskursen. Den store milliardnotering er vendt til en fiasko.

Undervejs er landets største pengetank, ATP, flygtet helt ud af ISS-aktien med et tab på et trecifret millionbeløb som følge.

Nederlag på nederlag

Mens investorerne allerede ved planens offentliggørelse var skeptiske, er Jeff Gravenhorst sideløbende blevet ramt af kindhest efter kindhest i noget nær den perfekte storm.

I november sidste år måtte han udskyde selve gennemførelsen af den store strategiplan med et år efter en erkendelse af, at den fremlagte tidsplan simpelthen var for ambitiøs, og at man ikke kunne eksekvere på den.

»Man skaber ikke tillid, når man kommer med justeringer på den her måde,« lød erkendelsen fra Gravenhorst.

Den langsigtede idé med strategiplanen er stigende indtjening. Foreløbig er der sket det modsatte. Driftsmarginen var i 2019 på sit laveste siden børsnoteringen, og allerede inden ISS som følge af coronakrisen helt trak sine forventninger til 2020, stod det klart, at Gravenhorst heller ikke i år ville kunne leve op til de forgangne år siden børsnoteringen.

Herhjemme i Danmark er der store vanskeligheder med en kontrakt med Forsvaret til tre mia. kroner, som ISS ifølge Finans har regnet forkert på. Gravenhorst vil ikke sætte navn på den præcise kontrakt, men konstaterede ved årsregnskabet i februar, at man har en »stor tabsgivende kontrakt« i Danmark.

I februar blev ISS også ramt af et stort hackerangreb, man stadig ikke er kommet sig over. Hvad det kommer til at koste på bundlinjen, har Jeff Gravenhorst endnu heller ikke meldt noget ud om. Og læg så oveni alle problemerne efter coronakrisen, der har ramt verdensøkonomien som en hammer og kostet ISS-medarbejdere livet i flere lande.

Man kan altså næppe klandre Jeff Gravenhorst, hvis han ikke finder det særligt muntert at berette om ISS for tiden. Ved siden af jobbet er han dog også kendt som en del af den mindre skare af topchefer i de store børsnoterede virksomheder, der ikke er bange for at bryde ud af virksomhedens stramme rammer og blande sig i samfundsdebatten.

Det skete blandt andet, da han sidste år i Børsen fortalte, at han var ligeglad med, om topskatten blev sat ned, men til gengæld frygtede sti­gen­de ulig­hed og po­la­ri­se­ring i samfundet. I samme interview forsvarede han sin lønpakke, der blandt andet som følge af ISS' store udfordringer er faldet fra over 28 mio. kroner til under 12 mio. kroner på fire år.

Om han i det hele taget bør blive ved med at modtage løn af ISS, er der delte meninger om.

»Det eneste, folk sidder og venter på, er, at der bliver fundet en ny CEO nu,« sagde adm. direktør for investeringsforeningen Fundamental Invest Michael Voss, der ejer en mindre portion aktier i ISS, til Finans i marts.

»Man orker ikke at høre mere om den ene eller anden kontrakt, som er fejlkalkuleret, eller problemer i det ene og andet land,« fortsatte Voss.

Fra storaktionæren Kirkbi er der ingen kritik af Gravenhorst udadtil. Man er dog rykket tættere på topchefen, da Kirkbis investeringschef, Søren Thorup Sørensen, netop er indtrådt i ISS-bestyrelsen.