Kina vil have USA til at ophæve forbud mod Huawei på G20-topmøde

Striden om det kinesiske teleselskab Huawei kan blive et varmt emne på G20-topmødet, der løber af stablen denne weekend i Osaka, Japan. Kina vil nemlig kræve, at USA ophæver forbuddet mod selskabet og dets teknologier.

Huawei har længe været et stridspunkt mellem USA og Kina. Med Kinas præsident Xi Jinpings seneste krav om, at USA omgående skal ophæve forbuddet mod teleselskabet, vil striden potentielt blusse op igen til G20 topmødet i denne weekend. Fold sammen
Læs mere
Foto: FRED DUFOUR/Ritzau Scanpix

På G20-topmødet i Osaka, Japan i denne weekend forventes Kinas præsident Xi Jinping at komme med en række forhandlingskrav til USAs præsident Donald Trump, før en handelsaftale mellem de to lande kan komme på tale. En central del af Kinas krav vil være, at USA stopper for forbuddet mod salg af amerikansk teknologi til det kinesiske teleselskab Huawei.

Det skriver Wall Street Journal.

En talsperson for det kinesiske handelsministerium udtalte på et pressemøde i Beijing torsdag, at USA »omgående bør ophæve undertrykkelsen af og sanktionerne mod Huawei og andre kinesiske selskaber,« skriver avisen.

De forventede krav vil komme i kølvandet på de fortsatte samtaler om en mulig handelsaftale, som den amerikanske chefforhandler Robert Lighthizer og den kinesiske vicepremierminister Liu He har forsøgt at holde i live, siden Trump og Xi Jinping sidst mødtes i december sidste år. Det forventes ifølge flere kilder bekendt med forhandlingerne, at de to forhandlere vil mødes forud for deres respektive lederes møde over frokost på G20-mødet lørdag, skriver avisen.

De amerikanske forhandlere har forsøgt at holde spøgsmålet om Huawei seperat fra forhandlingerne, men Trump har alligevel flere gange luftet for tanken om at inkludere Huawei i en eventuel handelsaftale mellem de to lande. Dog er fohandlingerne om en handelsaftale foreløbigt strandet, imens nettet om den omstridte televirksomhed strammes til.

»Det er muligt, at Huawei vil blive inkluderet i en handelsaftale. Hvis vi laver en aftale, kan jeg forestille mig, at Huawei vil blive inkluderet i en eller anden form eller som en del af handelsaftalen,« fortalte præsident Trump til flere medier i maj måned ifølge CNBC.

USA har dog samtidig indledt en global indsats for at forhindre, at dets allierede anvender Huawei eller dets teknologier. Dette skyldes ifølge Trump og de amerikanske myndigheder, at selskabet bruges af den kinesiske regering til at spionere andre lande og deres borgere. USA har allerede forbudt Huawei fra at udføre ethvert arbejde i den amerikanske regering, hvilket skal udgøre et eksempel for andre lande at gøre det samme, skriver netmediet Vox.

Desuden er både USA og Kina optagede af at være et foregangsland for implementeringen af 5G teknologi, hvilket vil kunne implementeres i millioner af mobiler og apparater og dermed indbringe selskaberne betydelige summer penge. Striden om Huawei har altså også en finansiel og konkurrencemæssig skygge over sig, skriver mediet.

Huawei er verdens største leverandør af teleudstyr og verdens næststørste producent af smartphones.