Kina vil blæse til grøn energi og øge vindkapacitet i 2016

Kina vil også i år fortsætte med at sætte et stort antal vindmøller op. Landet har planer om at booste vindenergikapaciteten med 22 pct. i år og vil dermed forsætte udbygningen af vindmøller, skriver Bloomberg News.

ARKIVFOTO. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kina har planer om at tilføje 30,83 gigawatt vindkraft i år, skriver National Energy Administrationen, NEA, på sin hjemmeside mandag. Og det er lidt mindre end sidste år, hvor hele 33 gigawatt blev tilføjet.

Sidste år var der gang i vindmølleselskaberne, da man skulle levere projekter, før tilskuddet til ren energi blev reduceret. Men tilskudsordningerne i år er fortsat så høje, at der er gang i investeringerne i Riget i midten.

- Målet er meget højt for 2016, vurderer Shi Yan, analytiker hos UOB Kay Hian Investment, over for Bloomberg.

- Nye projekter vil blive i regioner med ringe kapacitet, hvilket giver god lønsomhed for branchen, siger han.

Ifølge NEA vil der blive godkendt flest vindprojekter i den centrale provins Henan i år, og den østlige provins Shandong vil ligge lige efter.
vindenergikapacitet.Kina har næsten fordoblet sine  siden 2012 til 139 gigawatt sidste år, viser data indsamlet af Bloomberg. Men den hurtige vækst i vindkraft har betydet, at mange kinesiske vindmøller snurrer rundt uden at levere strøm til elnettet. De er simpelthen ikke blevet koblet på nettet, der ikke har kunnet følge med den hastige udbygning af vindmølleparker.

Som en reaktion på det har de kinesiske myndigheder udstedt en række direktiver, der skal nedbringe den uvirksomme del af vindenergiproduktionen. Og ifølge NEA, som er kommet med direktiverne, nåede et rekordhøjt niveau på 33,9 mia. kilowatt-timer genereret kapacitet sidste slet ikke elnettet.NEA har derfor blandt andet beordret myndighederne i de regioner, hvor problemerne er mest udtalte, til at reducere antallet af nye vindmølleparker, der godkendes, så den eksisterende kapacitet kan blive udnyttet.

Danske Vestas fik i fjerde kvartal 2015 åbnet mere op for ordresluserne på det kinesiske vindmøllemarked, som dog fortsat klart domineres af det lokale spillere. Fokus for Vestas er at skabe fremgang år-til-år, og det er selskabet foreløbig lykkedes med.

- Vi havde en god ordreindgang i Kina i fjerde kvartal, og hvis du ser på ordreindgang for hele 2015, så kvalificerer både Kina og Brasilien sig til top-5. Så jeg er glad for den fremgang, vi præsterer på de to markeder, har Vestas' administrerende direktør, Anders Runevad, tidligere sagt til Ritzau Finans.
Vestas har udpeget Kina, Brasilien og Indien som strategiske fokusmarkeder, hvor selskabet gennem nye strategiske tiltag skulle søge at forbedre sin markedsposition.

Ifølge konsulentfirmaet FTI Consulting var det de lokale leverandører, der dominerede det store kinesiske marked i 2015. Samlet var 23 ud af de 26 leverandører kinesiske, og de sad på mere end 97 pct. af markedsandelen.

De tre udenlandske leverandører, der tegnede sig for resten af ??markedsandelen i Kina er Vestas, Gamesa og GE. Mens Vestas kom ud af 2014 som den største udenlandske leverandør i Kina (efterfulgt af Gamesa og GE), var det danske vindmølleselskab droppet til nummer tre sidste år, mens Gamesa og GE indtog første- og andenpladsen.

/ritzau/FINANS