Kina tørster efter mere europæisk vin

Kinesiske vindistributører har travlt med at støvsuge markedet for europæiske vine i disse dage. Det sker af frygt for, at en handelsstridighed mellem EU og Kina kan føre til markant højere told på de i forvejen dyre dråber.

Det er især de franske vine som kineserne er vilde med, mens de spanske vine er de foretrukne, når det gælder de billigere prisklasser. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kristian Brasen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det skriver Wall Street Journal.

»Alle importselskaber prøver at afslutte deres fortoldning så snart som muligt for at undgå at betale mere i skat. Vi har ikke detaljer om, hvor meget skatten vil blive hævet, men rygterne siger, at tolden vil blive hævet inden for 60 dage, og at stigningen vil være meget stor,« udtaler Jared Liu, direktør i vinimportøren Yes My Wine, til Wall Street Journal.

Kina lancerede tidligere i juni en antidumping undersøgelse af europæisk vin. Det skete ifølge analytikere som modsvar på en europæisk hævning af tolden på kinesiske solcellepaneler, som EU netop havde dømt for at være involveret i prisdumping.

Importerede vine i Kina er i dag underlagt en told på 48 pct. af den deklarerede værdi. Hvis europæiske vinproducenter bliver dømt skyldige i dumping kan der blive lagt en betydelig ekstra told oveni.

Kina er i løbet af de seneste år blevet verdens 5. største marked for vin, med en enorm tørst efter både dyre og billige importerede vine, med en import på 266 mio. liter vin i 2012. Det var en stigning på 10 pct. i forhold til 2011.

To tredjedele af Kinas importerede vine kommer fra Europa, hvor franske vine står for hele 48 pct. af importen. De seneste år er Spanien dog vokset som eksportør af ekstremt billige vine til Kina. I løbet af det seneste år er spanske vine kommet på hylderne i kinesiske supermarkeder til 3 dollar, eller ca. 15 kroner, flasken.