Kina nedtoner Google-strid

Googles trusler om at lukke i Kina berører ikke Kinas forhold til USA, siger kineserne. Google censurerer fortsat sine søgninger men får fuld opbakning fra den amerikanske regering. Microsoft vil dog ikke støtte Google.

Et kinesisk flag vajer foran Googles hovedkontor i Beijing. Kina fremhæver, at sagen ikke får betydning for samhandelen med USA. Foto: Alfred Jin, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kina forsvarer den omfattende censur af Internet og forsøger at nedtone det stærke fokus, der er kommet på censuren, efter at Internet-giganten Google onsdag truede med at ophæve censuren og trække sig helt ud af landet.

Det kinesiske handelsministerium understreger, at det ikke får betydning for samhandelen mellem USA og Kina, hvis Google lukker.

»Enhver beslutning, som Google træffer, vil ikke påvirke de kinesisk-amerikanske handels- og finansforhold, eftersom begge parter har mande måder at kommunikere og handle med hinanden på. Vi har tiltro til at udvikle en sund handel og økonomiske bånd med USA,« sagde talsmand Yao Jian fra det kinesiske handelsministerium.

Censur fortsætter - Microsoft bliver i Kina

Google censurerer fortsat fredag resultaterne af kinesernes Internet-søgninger.

»Vi censurerer stadig vore resultater på Google.cn,« siger en talsmand for Google til nyhedsbureauet Reuters.

Den amerikanske regering sagde torsdag, at det bakker Googles beslutning op om ikke længere at støtte Kinas censur, og den ledende republikaner Nancy Pelosi opfordrede IT-sværvægtere som Cisco, Yahoo og Microsoft til at følge trop.

Men IT-giganten Microsoft har ingen planer om at trække sig ud af Kina. Microsoft er verdens største softwareproducent og har et større salg af sit PC-styresystem Windows i Kina ud over at drive søgemaskinen Bing, der kun har en meget lille markedsandel men vil vinde, hvis Google som nummer to på det kinesiske marked trækker sig ud.

»Der er angreb hver dag. Jeg mener ikke, at der var noget usædvanligt, så jeg forstår det ikke. Jeg forstår ikke, hvordan det hjælper på noget. Jeg forstår ikke, hvordan det hjælper os, og jeg forstår ikke, hvordan det hjælper Kina,« siger topchef Steve Ballmer til Reuters.

Kina: Støt os

Wang Chen, minister for statsrådets informationskontor, bad torsdag virksomheder og at støtte den kinesiske regerings Internet-kontrol for »at sikre den nationale sikkerhed og folkets grundlæggende interesser«.

Kina siger, at alle udenlandske selskaber er velkomne til at bidrage til Internet-udviklingen »ifølge loven«.

»Kinas Internet er åbent, og den kinesiske regering opfordrer til udvikling af nettet. Kinesisk lov forbyder enhver form for hackeraktivitet,« siger talsmand Jiang Yu fra udenrigsministeriet.

Et problem for danske virksomheder

Mindst 20 større virksomheder inden for finans, teknologi, medier og kemisk industri blev ramt af hackerangreb, som udsprang fra Kina, sagde Google, da Internet-giganten meldte ud om angrebet. Indtil nu har kun softwareselskabet Adobe og netudbyderen Rackspace Hosting meldt sig som ramt.

Hackere og manglende respekt for ophavsret, patenter og intellektuelle rettigheder (IPR) i Kina er et kæmpe problem, mener Dansk Industri.

»For den enkelte virksomhed og for alle delegationer fra Danmark og andre EU-lande er den generelle despekt for IPR i Kina et stort og tilbagevendende problem. Vi vil ikke spekulere i, hvem der står bag, men det står klart, at der fra de kinesiske myndigheders side ikke bliver gjort tilstrækkeligt for at komme disse problemer til livs,« siger Nis Høyrup, som er Kina-rådgiver for Dansk Industri, til nyhedsbureauet Ritzau.

Sikkerhedsfejl i Internet Explorer bag angreb

Hackerangrebene udnytter en ukendt sikkerhedsfejl i Microsofts netprogram Internet Explorer, siger IT-sikkerhedsfirmaet McAfee. Bagmændene lokkede ansatte i de ramte virksomheder til at klikke på et link til et netsted, som hemmeligt installerede avanceret, ondsindet software på deres computere.

»Vi har aldrig tidligere set angreb så avancerede i erhvervslivet. Vi har tidligere kun set dem i det offentlige,« siger Dmitri Alperovitch, vicedirektør for McAfees researchafdeling.