Kina-milliarder til dansk havvind

Et af Kinas største energiselskaber ventes nu at investere anseelige milliardbeløb i havvindmølleprojekter i Danmark og resten af Nordeuropa. Antallet af kinesiske investeringer i Europa er vokset voldsomt siden finanskrisen.

Kinesernes mål med via Danmark at skyde milliarder af kroner i gigantiske havvindmølleparker er at indsamle viden og knowhow til en gigantisk satsning i hjemlandet på at få strøm fra havmøller. Her er det Horns Rev 2 i Nordsøen ud for Blåvand Huk. PR-foto Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kina er i dag verdens største nation på produktion af strøm fra vindmøller på land, men en ren miniput, når det kommer til vindmøller til havs. Nu vil verdens folkerigeste land til at være rigtig stor , når det kommer til at producere el på anlæg til havs. Derfor er det kinesiske energiselskab Hydrochina angiveligt klar til at investere store milliardbeløb i nye danske og andre nordeuropæiske havvindmølleparker, der endnu ikke er opført.

Det vil sikkert få direktørerne i europæiske energiselskaber til at spidse ører, for hvilke konsekvenser har det, hvis kineserne investerer og får adgang til offshore-teknologi i Europa? Kineserne har fattet enorm interesse for kraftværksprojekter især i Nordsøen, som førende europæiske energiselskaber, lige fra DONG Energy til svenske Vattenfall og tyske E.ON, vil bygge. Europæiske energiselskaber, der har stort behov for medfinansiering til byggeri og drift af grønne projekter, vil de næste mange år opføre en række mølleparker i England, Danmark, Tyskland og Frankrig.

Forløber for storskalainvesteringer

Fredag underskriver Hydrochina, ejet af den statsejede kinesiske energimastodont Power China, det private kinesiske firma Profundo, det danske revisions- og rådgivningsfirma Deloitte og mæglerselskabet Maersk Broker, en hensigtserklæring i København. Den skal være forløber forud for underskrivelse af den endelige aftale som led i åbningen for kinesiske storskalainvesteringer i havmølleparker i Europa.

Kinesernes mål er via udenlandske investeringer at lære, hvordan man bygger og driver vindkraftværker til havs og bruge den viden i hjemlandet til – med succes – at gøre europæerne kunsten efter.

En af de danske hovedmænd på den dansk-kinesiske aftale vurderer, at der bliver store kinesiske milliardinvesteringer i europæiske vindprojekter.

»Du kan slet ikke komme ind som investor i vindmøllebranchen, uden at du lynhurtigt taler milliardbeløb. Det er meget store og kapitalkrævende projekter. Hvis europæiske energiselskaber skal lukke op for kineserne, skal kineserne også komme med en interessant medfinansieringspakke. Jeg venter, at Hydrochina vil investere milliardbeløb i de kommende år i Danmark og det øvrige Nordeuropa. At kineserne ønsker at benytte Danmark som base, når de skal lære at opføre havvindmølleparker, vidner om, at vi også ude i verden bliver set som førende på dette område. Samtidig er der et enormt potentiale i aftalen. Den betyder ikke bare, at danske selskaber kan få del i de kinesiske energimilliarder, men som også skaber mulighed for at bygge vigtige relationer, der kan skabe forretningsmæssig værdi,« siger Hans Henrik Pontoppidan, der er partner i Deloitte.

Med det nye memorandum får han mandat af kineserne til at forhandle potentielt store aftaler på plads med europæiske energiselskaber om at investere især i byggeri, men også drift af havvindmølleparker.

Skal høste knowhow

Kinesernes mål med via Danmark at kaste sig over investeringer i europæiske havvindmølleparker er at indsamle viden og knowhow til en gigantisk satsning i hjemlandet på at få strøm fra havmøller. Den kinesiske regering og stat vil over de næste fem år realisere en ambitiøs plan om at skaffe ren luft til befolkningerne i bl.a. storbyerne Beijing, Shanghai og Guangzhou, der ligger tæt ved havet.

Siden den globale finanskrise brød ud i 2008, er antallet af kinesiske investeringer i Europa vokset ekstremt. F.eks. overtog den kinesiske telekommunikationsvirksomhed Huawei sidste år under stor opmærksomhed driften af TDCs danske mobilnet. Aftalen med Huawei rækker fra 1. marts 2014 og seks år frem, hvor Huawei skal levere udstyr til TDCs mobilnet og stå for selve driften. Aftalen er fire milliarder kroner værd. Desuden har B&O fået en kinesisk medejer, mens svenske Volvo Cars er købt af et kinesisk selskab.

30 gigawatt – eller havmølleparker med en kapacitet på 75 gange kapaciteten på havmølleparken Horns Rev 3, som det svenske energiselskab Vattenfall har fået tilladelse til at opføre i den danske del af Nordsøen – skal den kinesiske stat over de næste fem år bygge ud for Kinas østlige kyst. Det skal gennemføres for at realisere en ambitiøs plan om at skaffe renere luft til befolkningerne i storbyerne.