Kina kaster sig over virtuel valuta

Kinesisk interesse for den digitale møntfod Bitcoin er de seneste måneder eksploderet. Endnu har Kinas politiske ledelse hverken sagt tydeligt fra eller til, og størstedelen af den globale handel med Bitcoin finder nu sted i Kina.

Den digitale møntfod Bitcoin trykkes ikke i fysisk form, men skabes, opbevares og udveksles af brugere på internettet. Foto: Jim Urquhart/Reuters
Læs mere
Fold sammen

BEIJING: I den vestlige del af Beijing ligger bydelen Zhongguancun. Et område, hvor elektronikmarkeder og billige kopivarer har fået selskab af verdens største IT-selskaber og fortropperne af Kinas teknikkyndige iværksættere. Stedet er i dag kendt som Kinas svar på Silicon Valley og som det mest oplagte sted at opsnuse nye trends og strømninger af digital karakter.

I kontorhøjhusene af glas og stål ligger de allerede etablerede virksomheder. Men det er ikke her, man skal lede efter miljøet af håbefulde og nyankomne entreprenører. På anden sal i en lettere faldefærdig bygning ligger en café, der har opnået kultstatus blandt Beijings IT-iværksættere.

Ved indgangen kan man læse, at Cheku er en kaffebar, men atmosfæren og indretningen minder mere om en computercafé. Stedet er godt besøgt. Lyset er dæmpet, og snakken går hen over bordene.

»Folk kommer her for at netværke og for at prøve deres idéer af. Og så er caféen blevet centrum for Bitcoin-fans,« fortæller en tidligere medarbejder.

På Cheku kan man bruge Bitcoin til at købe en kop kaffe, og det står hurtigt klart, at den virtuelle valuta er et af stedets helt store samtaleemner. Den kinesiske interesse har på få måneder mangedoblet værdien af Bitcoin.

Tæt ved to tredjedele af al handel med den digitale møntfod bliver nu foretaget i Kina, og den største Bitcoin-børs er i dag kinesisk. Den hedder BTCChina og står dagligt for transaktioner for omkring 330 mio. kr.

Kineserne stoler ikke på bankerne og mangler steder at investere deres penge, forklarer Er Bao, der selv har investeret.

»Hvis du er rig i Kina, har du ikke lyst til at have store mængder af penge stående i banken. Nogle vælger at købe guld eller andre ting, men med Bitcoin kan du sende penge ud af landetog investere andre steder,« siger han. For fire måneder siden flyttede Er Bao ind i en lejlighed oven på Cheku, og siden har han brugt al sin tid på at blive klogere på fænomenet Bitcoin.

Hvad der før kun tiltrak opmærksomhed fra de mest hardcore internetentusiaster, er det seneste år blevet kendt mere bredt som en alternativ måde at betale på nettet eller overføre penge.

Bitcoin udstedes af tusindvis af brugere gennem en gratis software. De virtuelle mønter er derfor ikke reguleret, og værdien afhænger udelukkende af efterspørgslen. En stor kontrast til den kinesiske valuta, der er underlagt stærk kontrol.

»Jeg vil skyde på, at 90 procent af handel med Bitcoin i Kina er ren spekulation. Jeg gemmer de fleste af dem, men har også brugt Bitcoin til at investere i andre projekter,« siger Zhao Dong, der ejer Bitcoin til en værdi af over ti mio. kr.

At interessen pludselig har taget fart i Kina skyldes i høj grad, at de statslige medier er begyndt at rapportere om emnet. Blandt dem er store medier som Folkets Dagblad og den landsdækkende TV-kanal CCTV. Det ses som et tegn på, at Bitcoin ikke er på den kinesiske regerings sorte liste.

Flere og flere kinesiske virksomheder er samtidig begyndt at tage imod valutaen som betaling. Og da vicedirektøren for den kinesiske centralbank forrige uge udtalte, at de virtuelle mønter ikke er officielt anerkendt, men at folk kan anvende dem, gav det markedet et ekstra løft. Mange investorer har holdt sig tilbage, fordi den kinesiske stat tidligere har slået hårdt ned på betalingsformer udsprunget af internettet.

Det skete for fire år siden, efter at brugere af kinesiske online-spil begyndte at handle offline med en virtuel valuta indtjent i forskellige spil på nettet. Da omfanget blev for stort, lukkede de kinesiske myndigheder for muligheden fra den ene dag til den anden.Mange frygter, at et lignende tiltag vil ramme Bitcoin, hvis fænomenet bliver for populært.

En frygt, der blandt andet er baseret på, at de kinesiske myndigheder er midt i en højt prioriteret kampagne imod korruption. Bitcoins decentraliserede natur gør overførsler umulige at spore, hvilket gør metoden anvendelig til hvidvaskning af penge. Men Bitcoin adskiller sig fra tidligere tilfælde, vurderer Er Bao.

»Hvis de vil det, kan myndighederne forbyde Bitcoin i Kina og lukke de virksomheder og børser, der bruger dem. Men de kan ikke gøre det samme i andre lande, og så vil der bare blive handlet videre på det sorte marked, hvor kursen vil stige endnu mere,« siger han.