Kina gav Carlsberg-bryggeri karantæne

Kina er ikke ligefrem kendt for sin store miljøaktivisme. Alligevel nåede myndighederne i Ganzuprovinsen i det vestlige Kina at give en af Danmarks største virksomheder Carlsberg flere bøder og til sidst at beordre et bryggeri lukket i flere uger.

Det skriver Politiken. Årsagen var, at Carlsberg endnu ikke havde fået bygget et rensningsanlæg, selv om bryggeriets produktion var vokset så stor, at loven krævede det. Karantænen fandt sted i april.

Ifølge Carlsberg har de været fanget i kinesisk bureaukrati, så de ikke kunne købe den grund, de ville bygge rensningsanlægget på. Derfor fortsatte producenten af »verdens sandsynligvis bedste øl« med at udlede mere spildevand, end den kinesiske lovgivning tillader.

Carlsberg kunne i går ikke svare på, hvor længe de fortsatte med at producere for meget.

»Det var nogle bøder, som vi blev pålagt at betale, selv om vi stod med pengene og viljen til at betale for et rensningsanlæg. Vi kunne ikke få lov at komme i gang så hurtigt som muligt«, siger pressechef Jens Peter Skaarup.

Rensningsanlægget - og bryggeriet - har nu været i brug siden maj i år. Carlsberg har i alt tyve bryggerier i Kina, hvoraf tre mangler rensningsanlæg, som er på vej. Jens Peter Skaarup ved ikke, om disse bryggerier også på nuværende tidspunkt producerer mere, end loven tillader.

Men han understreger, at Carlsberg på ingen måde rykker til Kina eller andre lande 'langt væk fra den danske miljølovgivning' for at slippe billigere om ved miljølovgivningen.

Kilde: Politiken