Kina forbyder Apple i det offentlige - frygter spionage

Ti Apple-produkter, heriblandt iPad og Macbook Air, må ikke købes ind af offentlige institutioner af frygt for amerikansk spionage. Kina går hårdt til værks mod amerikanske teknologigiganter og har bl.a. ransaget Microsofts kontorer.

Apples Macbook Pro er nu et af de Apple-produkter, som de kinesiske myndigheder har forbudt offentlige indkøb af. Foto: Rolex dela Pena, EPA/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: ROLEX DELA PENA
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den kinesiske regering har forbudt ministerier og regeringsinstitutioner af købe Apple-produkter med henvisning til sikkerheden.

Ti Apple-produkter - heriblandt iPad, iPad Mini, Macbook Air og Macbook Pro - er i juli blevet fjernet fra listen over tilladte indkøb til den offentlige sektor, skriver nyhedsbureauet Bloomberg.

Det kan blive et hårdt slag mod Apple, som i seneste kvartal hentede 16 procent af sin omsætning på 37,4 milliarder dollars fra netop Kina og naboområderne. Kina er verdens største teknologimarked og Apples næststørste marked efter hjemlandet USA.

Snowdens afsløringer vækker uro

Det er den tidligere efterretningsansatte Edward Snowdens afsløringer af den omfattende overvågning og aflytning, som den skandaleramte amerikanske efterretningstjeneste NSA står bag, som har gjort stort indtryk i Kina. Her er mistroen til udenlandsk produceret teknologi stor, også som modtræk til, at især amerikanske politikere gentagne gange er kommet med hårde beskyldninger mod kinesiske teknologiproducenter som Huawei og ZTE, der beskyldes for at have installeret såkaldte bagdøre i deres udstyr, så kineserne kan lytte med på al datatrafik.

Ingen af påstandene har dog, trods omfattende undersøgelser, kunnet bevises.

I maj tiltalte USAs justitsministerium fem navngivne kinesiske militærfolk for omfattende for hackning mod amerikanske virksomheder. Kina siger, at anklagerne er fabrikeret.

Windows 8 forbudt

De kinesiske myndigheder er gået hårdt til værks over for amerikanske teknologiselskaber. I kinesiske medier er Apple, Microsoft, IBM og Cisco blevet beskyldt for, at deres produkter kan true den nationale sikkerhed, og Microsoft, Google, Facebook og Apple er blevet kritiseret for at samarbejde med det amerikanske spionprogram. Således er Microsofts nye styresystem, Windows 8, også siden maj forbudt at købe ind til det offentlige, og bankerne i landet er blevet opfordret til at skifte deres IBM-servere ud med kinesisk producerede produkter.

Midt i juli anklagede den kinesiske TV-station CCTV Apple for gennem sine iPhone-telefoner at udgøre en trussel mod den nationale sikkerhed, fordi telefonen kan indsamle og tidsstemple, hvor brugeren befinder sig.

Produkter fra to amerikanske teknologigiganter, Dell og Hewlett-Packard (HP), samt kinesiske Lenovo står stadig på listen og må gerne købes ind.

Microsoft ransaget

I sidste uge foretog de kinesiske myndigheder en razzia på Microsofts kontorer i fire byer i Kina - Beijing, Shanghai, Guangzhou og Chengdu - som led i en monopolundersøgelse af Windows' dominerende stilling, skriver den britiske finansavis Financial Times. Her blev dokumenter, elektronisk post og andre data beslaglagt.

Listen over tilladte indkøb vil ifølge Bloomberg næste gang blive àjourført i januar. Den udarbejdes af Den Nationale Udviklings- og Reformkommission og det kinesiske finansministerium og omfatter ikke Apples iPhone-telefoner. Endvidere er kun offentlige og ikke private indkøb omfattet.

Listen er en velbevaret hemmelighed i Kina, hvorfor den kinesiske regering ikke ønsker at kommentere den.