Kina er verdens førende producent af æblejuice

Kina spiller en dominerende rolle inden for global handel med æblejuice. Og hvorfor så lige det?

Foto: SHENG LI
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det hører virkelig til sjældenhederne, at et land sidder på 30 procent af verdens eksport, når det handler om landbrugs- og fødevarer. Men det gør Kina, når det drejer sig om æblejuice.

Alt er stort i Kina. Der står »Made in China« på masser af varer rundt om i verden. Kina, der i 2009 blev verdens største handelsnation og overgik USA, står f.eks. for 35 procent af verdens eksport af æblejuice..

Tallene fremgår af en undersøgelse, som Henning Otte Hansen, der er seniorrådgiver på Institut for Fødevare- og Ressource­økonomi ved Københavns Universitet, har lavet på baggrund af data fra FAO, FNs landbrugs- og fødevareorganisation, og FN.

Han peger på, at produktion af æbler er arbejdsintensiv, og her har Kina konkurrence­mæssige styrkepositioner. Samtidig er det lykkedes at skaffe den nødvendige kapital til investeringer i juiceindustrien fra flere kilder, og det har skabt en sektor i stor vækst.

Store udfordringer

Men der er store problemer og udfordringer at kæmpe med.

»Den kinesiske æblejuiceindustri har primært udviklet sig til at være underleverandør af billige råvarer til multinationale selskaber. Der er ikke skabt væsentlige brands. Problemer med produktionsmetoder, sporbarhed og fødevareskandaler har fastholdt den kinesiske juiceindustri i en rolle som discount- og bulkleverandør,« konkluderer Henning Otte Hansen.

Inden for juice er der ikke samme mærke­varetradition som f.eks. for øl. Derfor er indtjenings­marginalerne generelt lavere set på globalt niveau. Men de kinesiske firmaer klarer sig og overlever. Det skyldes ikke mindst, at lønningerne i Kina er meget lavere end i f.eks. Europa.

Men hvorfor er netop Kina blevet en dominerende spiller på den internationale scene, når der drejer sig om æblejuice.

Det har Henning Otte Hansen også et bud på:

»Den kinesiske æblejuice­industri opstod efter markedsreformerne i 1980erne, da landmændene fik incitamenter til at udvikle gartnerisektoren, herunder æble­produktionen. Yderligere lancerede Verdensbanken og Kina i 1994 et meget omfattende udviklingsprojekt, hvor målet bl.a. var at skabe en både mere bæredygtig og intensiv landbrugsproduktion til gavn for både beskæftigelsen og indtjeningen. I den forbindelse blev der plantet mange nye æbletræer,« siger han.

Prisfald i 1990erne

Kinas æbleproduktion steg kraftigt i begyndelsen af 1990erne. Det gav i løbet af få år et prisfald på såvel verdensmarkedet som i Kina. F.eks. faldt prisen på æblejuice­koncentrat 50 procent i USA, og det satte gang i den stigende kinesiske produktion og eksport til USA.

Selv om USAs regering i 2000 indførte en antidumpningstold på over 50 procent på import af juicekoncentrat, fortsatte den kinesiske eksport til USA alligevel med at stige. Den amerikanske regering begrundede toldindgrebet med, at kinesisk juicekoncentrat blev solgt i USA under produktionsomkostningerne, og at importen var skadelig for de amerikanske producenter.

I Kina medførte de faldende priser på æbler, at offentlige, private og udenlandske investorer investerede store beløb i juice-industrien for at bruge overskuds­produktionen til eksport. Industrien blev efterhånden meget afhængig af eksport.

Regeringen i Beijing var stærkt interesseret i at tiltrække investeringer og virksom­heder til juiceindustrien, da det var til gavn for fattige æblebønders afsætning.

I dag har Kina fået opbygget et netværk af industrivirksomheder inden for juice fra Kinas østkyst til de vestlige provinser. Juice­industrien aftager mere end 25 procent af æbleproduktionen.

Produktionsvirksomheder opkøber råvarer fra mæglere og mellemhandlere, der køber æbler fra millioner af landmænd med små frugtplantager. Æblerne blive moset til saft, som man fremstiller juicekoncentrat af. Det bliver efterfølgende solgt til multinationale føde- og drikkevarekoncerner.

»Udviklingen af den kinesiske æblejuice-industri viser, at det via investeringer fra private virksomheder og udenlandske investorer og støtteprogrammer fra centrale og lokale myndigheder på bemærkelsesværdig kort tid har været muligt at udnytte landbrugs­råvarer til at opbygge en følge­industri og få en stor andel af verdens­markedet,« siger seniorrådgiver Henning Otte Hansen fra Københavns Universitet.