Kina dropper omstridt netfilter

Internationalt pres synes at have fået Kina til i sidste øjeblik at afstå fra at kræve særligt Internet-filter installeret på alle nye PCer.

»Grønne dæmning - skrid,« står der på de T-shirts, som kinesiske demonstranter her viser frem i en protest mod et planlagt Internet-filter, som nu er udsat. Foto: David Gray, Reuters/Scanpix
Læs mere
Fold sammen
Kinas beslutning om at udskyde kravet om at få et omstridt Internet-filter lagt på alle nye PCer fra 1. juli ses som et tegn på, at styret ikke har fuld kontrol over situationen men har givet efter for internationalt pres.

Fra i dag, 1. juli, skulle alle PCer, der sælges i Kina, have forinstalleret »Grønne dæmning«, et computerprogram, som officielt skal sørge for, at unge ikke udsættes for pornografi, når de er på Internet. Uofficielt skal det styrke Kinas censur af nettet i en af verdens største Internet-nationer med flere end 300 millioner brugere.

International kritik

Kun et halvt døgn, før den nye orden skulle træde i kraft, meddelte nyhedsbureauet Xinhua, at indførelsen af filteret er udsat. Der blev ikke givet nogen forklaring eller ny tidsfrist, men programmet har været genstand for stor kritik. Dels vægrer PC-fabrikanterne sig ved bare at makke ret, dels har amerikanske forskere påvist, at filterprogrammet er så dårligt programmeret, at hackere vil kunne bruge det som bagvej ind i maskinen.

Der er delte meninger hos kritikerne om, hvorvidt der er tale om en udsættelse, eller om det helt er droppet at indføre »Grønne dæmning«. De kinesiske myndigheder har slået hårdt ned på udvalgte netsteder, f.eks. Google og den Google-ejede YouTube-videotjeneste.

Det kinesiske erhvervs- og IT-ministerium skriver på sin netside, at beslutningen om at udsætte det påtvungne comuterfilter var en imødekommelse af den kritik, som computerfirmaer har rejst. Ministeriet lod muligheden stå åben for, at censureringen senere kan vende tilbage.