Kina advarer mod bitcoins

Centralbanken advarer finansielle virksomheder og vil gribe ind, hvis der er tegn på hvidvask. To hackere anholdt i Tyskland.

Man kan nogle steder - som her på en restaurant i San Francisco i USA - betale med bitcoins. Arkivfoto: Stephen Lam, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: STEPHEN LAM

Den kinesiske centralbank advarer nu mod at handle i den digitale valuta Bitcoin og truer med at gribe ind, hvis der er udsigt til forsøg på hvidvaskning af penge.

Centralbanken opfordrer til, at finansvirksomheder ikke handler med Bitcoin, som på rekordtid er gået fra at være et nørdet forsøg på at etablere en møntfod, som er uafhængig af finansielle og politiske interesser til at være et særdeles varmt samtaleemne - og mål for hackerangreb.

På sit netsted gør den kinesiske centralbank det klart, at den vil handle for at forhindre, at bitcoins bruges til hvidvaskning af penge. Omvendt kan kineserne frit bruge bitcoins, så længe de blot selv påtager sig de risici, som følger med netop ikke at have finansiel rygdækning.

Tiltrækker kriminelle elementer

Den er tænkt som en virtuel, altså ikke-fysisk, valuta, opfundet af det japanske pseudonym Satoshi Nakamoto i januar 2009, og - som navnet antyder - være bits og ikke mønter. 31.000 linier computerkode ligger bag Bitcoin, som blev skabt for at få en valuta, der var helt immun over for, hvad banker og politikere besluttede. Bitcoin skulle udelukkende være styret af software, som over de næste 20 år skulle udstede 21 millioner bitcoins, som ydermere har den fordel, at den ikke kan spores, hvilket omvendt har tiltrukket en del lyssky og kriminelle elementer.

Men der er nu gået spekulation i Bitcoin, og kursen er banket i vejret. I fredags nåede den 1.242 dollars pr. bitcoin. Mandag lå den i 5.510 danske kroner. Det har fået flere analytikere til at advare om en boble.

Man kan nogle steder betale med bitcoins, som ellers kan veksles til almindelige valutaer.

Hackerangreb

For et par uger siden blev den danske virksomhed BIPS hacket og frarøvet for 5,5 millioner kroner bitcoins. BIPS vil derfor ikke længere være bitcoinbank, hvor man kan sætte sine penge ind, men udelukkende fungere som betalingsformidler. Nogle af pengene var BIPS' egne. De, der har deponeret deres bitcoins hos BIPS, skal ikke vente at få erstatning.

Tysk politi i Bayern anholdt i denne uge to mænd, som skal have stjålet for næsten seks millioner kroner bitcoins. De skal sammen med en tredje person have lagt en computervirus ud, som derefter gjorde det muligt for bagmændene at fjernstyre computerne til at »udgrave« bitcoins.