Kina åbner ny handelsrute gennem Nordvestpassagen

Kina har åbnet en ny handelsrute gennem Nordvestpassagen, hvor et 19.000 ton stort fragtskib i øjeblikket sejler på dets første tur mod Europa.

I 2007 fremviste NASA dette satellitbillede af Nordvestpassagen, der på grund af den globale opvarmning er mulig at sejle igennem i cirka fire måneder om året. Lige nu er et kinesisk fragtskib på vej til Rotterdam via passagen, som er 12-15 dage hurtigere end den sædvanlige tur via Suez-kanalen. Fold sammen
Læs mere
Foto: HO
Kinesernes nye fragtrute, der går via Beringsstrædet, er blevet sejlbar de seneste år på grund af global opvarmning, og kineserne kan spare 12 til 15 dage i forhold til turen via Suez-kanalen, skrev kinesiske statsmedier lørdag. Dermed kan kinesiske firmaer spare millioner af kroner på diesel og andre transportomkostninger.

Det store fragtskib, som i disse dage er på vej gennem Nordvestpassagen, tilhører firmaet Cosco. Det sejlede ud fra den kinesiske storby Dalian torsdag, og det forventes at ankomme til Rotterdam 11. september.

Nordvestpassagen kan gennemsejles cirka fire måneder om året fra slutningen af juli. Ifølge den russiske isbrydertjeneste Rosatomflot sejlede 46 skibe gennem Nordvestpassagen i 2012, mens blot fire skibe passerede i 2010.

Til sammenligning sejler 19.000 skibe hvert år via Suez.

Kina har tidligere anslået, at 15 procent af eksporten i 2020 kan sejles via Nordvestpassagen. Omtrent 90 procent af Kinas eksport sker via vandvejen.