Kilder: Maersk Oil er favorit til at genvinde gylden Qatar-kontrakt

Et lokalt medie i Qatar har kilder, som siger, at A.P. Møller - Mærsk fører kampen om at vinde enorm oliekontrakt i guldstaten Qatar.

Ifølge et medie i Qatar fører Maersk Oil i kampen om en gigantisk oliekontrakt i Qatar. Det danske selskab har haft kontrakten siden 1992, men den udløber i 2017, og der er flere rivaler. Arkivfoto: Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

A.P. Møller - Mærsk er favorit til at genvinde den lukrative olieaftale i gulfstaten Qatar, skriver det lokale medie International Oil Daily. Sker det, vil det danske selskab kunne skrive under på det, som kan være den største kontrakt, en dansk virksomhed nogensinde har indgået.

I en artikel, der er baseret på anonyme kilder, fremgår det, at Maersk Oil er den mest sandsynlige vinder af kontrakten.

»Maersk Oil er favorit til at vinde en ny olielicens til Qatars største oliefelt, Al-Shaheen,« skriver International Oil Daily, der angiver, at oplysningerne kommer fra anonyme kilder i Doha, som er hovedstaden i Qatar.

Olielicensen om Al-Shaheen er den klart største i Maersk Oils portefølje. I fjerde kvartal 2015 var det danske selskabs andel af produktionen fra feltet 146.000 tønder dagligt, mens andelen af alle felterne i den danske del af Nordsøen var 58.000 tønder om dagen.

Men den nuværende licens udløber i midten af 2017, efter at det danske selskab fik aftalen tilbage i 1992. Længe var det ventet, at det var en formalitet at få forlænget koncessionen, men sidste år sendte det statsejede olieselskab Qatar Petroleum, som Mærsk har arbejdet sammen med på feltet, over­raskende licensen i udbud. Flere store olieselskab som Shell og ExxonMobile er angiveligt interesserede i at overtage feltet fra Maersk Oil.

Al-Shaheen ligger 80 kilometer ud for Qatars kyst, og er landets største oliefelt. Maersk Oil begyndte at producere olien fra feltet i 1994, og det viste sig at være et meget lukrativt felt, for der var langt mere olie i Al-Shaheen, end nogen forestillede sig tilbage i begyndelsen af 1990erne.

A.P. Møller - Mærsk har sagt meget lidt om forhandlingernes forløb og ønsker ikke at udtale sig om sagen i øjeblikket. Tidligere har selskabet sagt, at en afgørelse om den fremtidige koncession sandsynligvis vil komme i andet halvår af 2016.

Også Qatar Petroleum har været lukket om aftalen. Men i begyndelsen af april kom der lidt nyt fra Qatar Petroleum.

Ifølge det lokale medie The Peninsula, sagde Qatar Petroleums øverste chef, Saad Sherida Al-Kaabi, i en af sine meget sjældne udtalelser, at de ansatte på Al-Shaheen-feltet vil kunne forsætte med at arbejde på det helt centrale felt.

»Qatar Petroleum vil hjælpe dem, som har stået for at udvikle Qatar, og som centrale på Al-Shaheen vil I naturligvis have en plads i feltets fremtid,« sagde Saad Sherida Al-Kaabi ifølge The Peninsula.

Præcist om udtalelsen kunne opfattes, som om Maersk Oil stod til at genvinde kontrakten, var dog uklart.

A.P. Møller - Mærsk og myndighederne i Qatar har angiveligt i flere år forhandlet om kontrakten.

Både Nils Smedegaard, topchef i A.P. Møller - Mærsk, og Ane Uggla, datter af Mærsk Mc-Kinney Møller, har været i landet og blandt andet besøgt Qatars emir. Det er sandsynligvis sket, fordi aftalen kan vise sig at have en værdi på flere hundrede milliarder kroner.

Qatar er det største olieområde i Maersk Oil. Herefter følger den britiske og den danske del af Nordsøen.

Selskabet har i mange år også haft en stor produktion i Algeriet og mindre operationer i Kasakhstan og i den amerikanske del af Den Mexicanske Golf.