Kia med personlighed

De koreanske biler er for alvor på vej til at skærpe deres image. Soul-modellen er første skridt for Kia.

Foto: Jens Høy

I længden kan man ikke kun sælge biler, der »bare« er billigere end tilsvarende europæiske konkurrenter. Der skal mere til, hvis man vil bygge et brand, og det ved Kia.

Første skridt i retning mod mere markante biler fra den kant er Kia Soul.

Her er plads, pris og funktionalitet skubbet i baggrunden, mens image og design er prioriteret højest.

Det gælder i hvert fald det udvendige design, for i bilens interiør er det mest farver og effekter, der skaber det anderledes, men her synes mulighederne også næsten uendelige.

Det er første gang, at jeg har set højttalere med lys i en standardbil. Det er muligt at tilkøbe mere end 130 forskellige udstyrsdetaljer!

Kia i Danmark har præ- defineret seks forskellige typer design til bilen. Typerne eller personlighederne kalder Kia for Diva, Entertainer, Searcher, Survivor, Gangster og Charmeur. De seks personligheder er baseret på originalt ekstraudstyr, som er monteret i Danmark.

Motormæssigt kan der vælges mellem én benzin- og én dieselmodel, begge på 1.6 liters slagvolumen og med henholdsvis 126 og 128 hk.

Dieselmotoren har altid partikelfilter og fås for 20.000 kr. ekstra i forhold til benzinversionen. Billigste diesel-version koster 219.998 kr.

Kia Soul er 411 cm lang, 179 cm bred og 161 cm høj (Kia Cee’d er til sammenligning 424 x 179 x 148 cm). Den store bredde giver god plads sideværts i kabinen, og højden på 161 cm giver nem indstigning, godt udsyn og overblik i trafikken. Bagagerummet klarer op til 340 liter uden bagagerumsadskiller.