Kenyansk ordre kan redde Vestas' jul

Normalt vælter ordrerne ind hos Vestas i julemåneden, men indtil videre har der ikke været meget at juble over i år.

ARKIV af Vestas' adm. direktør Anders Runevad. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

December er traditionelt den stærkeste måned for vindmøllegiganten Vestas, men i år er det indtil videre så som så med ordretilgangen.

En enkelt er det blevet til, men til det til gengæld lidt af en moppedreng på 310 megawatt. Alligevel er der et stykke i mål, hvis Vestas skal nå tidligere års ordretilgang i julemåneden.

Indtil videre har Vestas annonceret ordrer for 5.381 MW, hvilket er det højeste antal Vestas har skrabet sammen fra 1. januar til 12. december siden 2010. Men isoleret set skal der gerne en del mere i bogen, hvis analytikerne skal være tilfredse.

December måned stod sidste år for over en tredjedel af Vestas' omsætning, men i år svarer de annoncerede ordrer blot til lidt over fem procent af årets omsætning indtil videre. Sydbanks senioranalytiker Jacob Pedersen forventer, at der må være mere i vente før og efter jul.

»Mængdemæssigt har der ikke været så meget i december i år, men det kan ændre sig hurtigt. Jeg regner med at de offentliggør ordrer på samlet set cirka 1.000 MW, og ordren i Kenya er et væsentligt skridt på vejen,« siger han.

»Indtil videre har det set lidt trægt ud, men det er ikke noget, jeg hidser mig op over. Der kommer som regel mange små ordrer i slutnignen af måneden, og der udestår omkring 1.000 MW fra de amerikanske rammeaftaler, som ikke er udnyttet endnu, så forhåbentlig får Vestas nogle af dem. Men står de den 29. december uden flere ordrer, så er det meget kritisabelt.«

Ordren i Kenya gælder 365 vindmøller ved Lake Turkana, som meget pudsigt for denne juletid indtil 1975 var kendt som Lake Rudolf. Vindmølleparken skal samlet set producere 15 procent af landets elforbrug. Samlet set er det et projekt til fem milliarder kroner, men selvom det er kommet i stand med støtte fra udenrigministeriets Klimainvesteringesfond, så kommer det ikke til at give danske arbejdspladser. Vindmøllerne skal nemlig produceres i Kina.