Kendt slagter i sidste slag mod systemet

Slagteren ved Kultorvet skal betale 190.000 kr. i bøde, selv om han ikke vidste, at han brød loven ved at ansætte en udenlandsk studerende. I dag vil han frifindes i landsretten.

Jens Petersen har fået opbakning fra Dansk Erhverv og sympati erklæringer fra en lang række andre virksomheder, efter at hans butik blev idømt en bøde på 190.000 for at lade en udenlandsk studerende arbejde for mange timer. Foto: Niels Ahlmann Olesen, Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: niels ahlmann olesen

Da Jens Petersen i 2010 ansatte den nepalesiske ingeniørstuderende Supash som opvasker i sin butik, Slagteren ved Kultorvet, havde han næppe nogen idé om, at ansættelsen ville ende med en sag i Landsretten.

I juni blev Jens Petersen idømt en bøde på 190.000 kr., fordi Supash havde arbejdet mere end 15 timer om ugen. Det er ikke tilladt for udenlandsk arbejdskraft, men det vidste hverken Jens Petersen eller Supash. Jens Petersen, også kendt som Jens Slagter, ankede dommen, og i dag begyndte sagen i Østre Landsret.

Slagtermesteren har mødt stor opbakning fra Dansk Erhverv, og derfor er det brancheorganisations advokat Lars Alexander Borke, der i dag står ved hans side som forsvarer i Østre Landsret. Advokaten anerkender, at hans klient, Jens Petersen, principielt har overtrådt loven, men han mener alligevel, at slagteren bør frifindes eller have en bødenedsættelse.

»Der opstår nogle utilsigtede konsekvenser ved den måde, man håndhæver loven på. Dommen er helt ude af proportioner,« siger Lars Alexander Borke.

På Slagterens ved Kultorvets Facebook-side skriver Jens Petersen, at han var ekstra opmærksom på at sikre sig, at Sipash havde arbejds- og opholdtilladelse, og at skatten blev betalt korrekt. Derfor var han meget overrasket, da han fik et brev fra SKAT med besked om, at han skulle betale en bøde på 10.000 kr. per måned, i alt 190.000 kr.

»Oplysningerne kommer fra SKAT, hvor vi som lovlydige borgere jo har indberettet alt, inklusiv timeantal.
Vi havde ingen anelse, og hvor skulle vi også vide det fra? (at Sipash kun måtte arbejde 15 timer pr. uge, red.) Byretten dømte, at vi ikke havde gjort nok for at sikre os. Vi mener ikke, at vi kunne have gjort mere. Vi var jo netop meget opmærksomme på at gøre alting rigtigt!« står der på Slagteren ved Kultorvets Facebook-side.

Sagen begyndte i dag klokken 9.30. Advokat Lars Alexander Borke kunne efter dagens retsmøde fortælle, at der efter alt at dømme vil blive afsagt dom onsdag d. 25. februar.