Kendt dansk transportfirma tiltalt i sag om slumlejr: Anklagemyndigheden går efter fængselsstraffe

Det esbjergensiske vognmandsfirma Kurt Beier Transport er blevet tiltalt i en sag, hvor filippinske og srilankanske lastbilchauffører boede i en slumlejr i Padborg. Strafferammen er op til seks år fængsel og anklagemyndigheden går efter fængselsstraffe til de ansvarlige.

Vognmandsvirksomheden Kurt Beier er tiltalt i en meget omtalt sag om en slumlejr i Padborg. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen

Kurt Beier Transport er blevet tiltalt i en sag om en meget omtalt slumlejr for chauffører i Padborg.

Det Esbjerg-baserede vognmandsfirma var blevet beskyldt for menneskehandel, men er ikke blevet tiltalt for det, fremgår det af en pressemeddelelse fra Syd- og Sønderjyllands Politi.

Til gengæld er Kurt Beier blevet tiltalt for at udnytte »en anden persons betydelige økonomiske eller personlige vanskeligheder, manglende indsigt, letsind eller et bestående afhængighedsforhold«. Det som straffelovens paragraf 282 kalder åger.

»Anklagemyndigheden i Syd- og Sønderjyllands Politi har foretaget en umiddelbar vurdering af beviserne og tiltalespørgsmålet. På grund af sagens kompleksitet har sagen derpå været forelagt Statsadvokaten i Viborg. Statsadvokaten har den 1. juli besluttet at opgive påtale for overtrædelse af straffelovens § 262 a om menneskehandel,« fremgår det af pressemeddelelsen.

»Anklagemyndigheden vurderer derimod, at Kurt Beier Transport A/S og ledende personer med tilknytning til selskabet har overtrådt straffelovens § 286, jf. § 282 – åger af særligt grov beskaffenhed og rejser derfor tiltale herfor,« tilføjes det.

Strafferammen for åger af grov beskaffenhed kan være helt op til seks år.

»Anklagemyndigheden vil under sagen nedlægge påstand om fængselsstraf og konfiskation af det økonomiske udbytte,« fremgår det videre.

Kurt Beier Transport har tidligere afvist anklagerne i sagen og oplyst, at chaufførerne brugte lejren til at hvile sig i.

Sagen eksploderede i offentligheden i 2018, da Fagbladet 3F kunne bringe optagelser fra lejren i Padborg, som blev døbt en slumlejr. Her boede filippinske og srilankanske lastbilchauffører i containere. Kort efter udstedte kommunen et påbud til Kurt Beier Transport A/S om, at firmaet skulle ophøre med at bruge containerne til beboelse.

Sagen blev anmeldt til politiet i 2018 og er lige siden blevet efterforsket.

»Politiets efterforskning har fokuseret på at klarlægge selskabets ejerforhold og økonomi, chaufførernes ansættelseskontrakter, boligforholdene for de ansatte, lønudbetalinger og koncernens aktiviteter i Polen,« fremgår det af pressemeddelelsen, der fortsætter:

»Politiet afhørte ved sagens opstart 30 chauffører fra Filippinerne og Sri Lanka. Der er også afhørt en række andre personer ansat i virksomheden eller med tilknytning til virksomheden. Anklagemyndigheden foretog tidligt i forløbet indenretlige afhøringer af 25 af de udenlandske chauffører med henblik på at sikre deres forklaringer, inden de udrejste.«

De tiltalte har ikke ønsket at lade sig afhøre i sagen, mens straffesagen er endnu ikke berammet ved byretten, fremgår det videre af pressemeddelelsen.

Berlingske forsøger at få en kommentar fra Kurt Beier Transport.