Kendt byggemarked solgt i stor milliardhandel

Byggemarkedskæden Stark har fået ny ejer. Den amerikanske kapitalfond Lone Star køber kæden for cirka 7,7 milliarder kroner.

Foto: Torben Christensen

Den store byggemarkedskæde Stark, der er blandt de største i Danmark, er blevet solgt til den amerikanske kapitalfond Lone Star. Fonden køber Stark af den hidtidige ejer Ferguson for en pris, der løber op i godt 1 mia. euro eller hvad der svarer til 7,7 milliarder kroner.

Stark har været til salg siden foråret, fordi Ferguson - der indtil for nylig hed Wolseley - ville ud af med sine danske forretninger. Tidligere i år solgte Ferguson også den danske Silvan-kæde til en tysk kapitalfond.

»I dag er en rigtig god dag for Stark Group, og vi står utroligt stærkt med vores klare fokus på de professionelle håndværkere og en stærk strategi. Det er et solidt fundament at arbejde videre på med vores nye ejer. Det er meget privilegeret at have arbejdet med Ferguson. Det har været et godt samarbejde, og samtidig glæder det mig at kunne styrke vores fremtidige forretning og position i Norden med Lone Star. De resultater, vi har opnået gennem de seneste 14 måneders turnaround, kan vi nu i fællesskab bygge videre på. Jeg er glad og ser meget lyst på Stark Groups fremtid,« siger Søren P. Olesen, der er adm. direktør i Stark i en meddelelse.

Stark Group hed indtil sidste år DT Group, som udsprang af selskabet Danske Trælast, der havde rødder tilbage til 1896 og startede under navnet Aarhus Trælast.

Lone Star er en amerikansk privat kapitalfond med base i Dallas, Texas, som blev stiftet tilbage i 1995. Siden midten af 2000erne har Lone Star øget sine investeringer i Europa med særligt fokus på udviklede markeder.

Ferguson besluttede efter en større strategisk analyse af sine nordiske aktiviteter at indlede en salgsproces, der blev annonceret i april 2017. Analysen endte med, at Stark og Silvan blev sat til salg, fordi der kun var få synergier med Fergusons kerneforretning i VVS-industrien og Starks profil som distributør og forhandler af byggematerialer.

Desuden har det modne nordiske marked vist sig at blive sværere. Konkurrencen har været hård.

Nu er Ferguson klar til at slippe af med sin danske forretning.

»Søren P. Olesen og hans team i Norden har gjort et rigtig godt stykke arbejde i løbet af det sidste år, på trods af den betydelige usikkerhed som følge af salgsprocessen. Som ét stærkt hold har de genereret solid vækst og jeg er meget stolt af deres resultater. Jeg vil gerne takke alle vores kolleger i regionen for deres hårde arbejde i hele perioden. Jeg ved, at de vil sikre en bæredygtig fremtid for Stark Group, og jeg tror, at de vil gå fra en stærk position til endnu større succes. Vi ønsker vores nordiske kolleger succes i fremtiden,« lyder det fra John Martin, topchef i Ferguson.

Handlen er betinget af godkendelse fra de relevante konkurrencemyndigheder. Med forbehold for dette, forventer Ferguson og Stark, at transaktionen vil være afsluttet i 1. kvartal 2018.