Kendt byggemarked bløder millioner efter butikslukninger

Her er de vigtigste ting, du skal vide, før du starter din dag. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være helt opdateret.

Foto: Torben Christensen.
Læs mere
Fold sammen

Godmorgen,

De danske chefer bliver mødt af et stigende krav om at offentliggøre deres løn, tusindvis af danskere kan se frem til en bedre pension og den stenrige Novo-ejer har haft tegnebogen fremme. Velkommen til dagens nyhedsoverblik, som vi indleder med at zoome ind på Stark.

1
Stark leverer stort underskud

Byggekæden Stark gav et markant underskud i regnskabsåret 2016/2017. Selskabet offentliggør fredag regnskabet for den danske del af forretningen Stark Danmark, som viser et underskud på 33 mio. kr. før skat. Det er en stor kontrast til året før, hvor regnskabet viste et overskud på 234 mio. kr.

»Med lukning af butikker, investering i ny struktur og retning samt salg af Silvan er der derfor tre ting, som giver os et 'one off cost' på 208 mio. kroner, som påvirker årets resultat,« skriver Simon Gray, finansdirektør i Stark, i et opslag på LinkedIn.

10 Stark-byggemarkeder måtte i begyndelsen af året dreje nøglen om efter et historisk dårligt regnskab. Samtidig fik de resterende byggemarkeder til sammen en saltvandsindsprøjtning på over 750 mio. kr.

I november skilte den hidtidige ejer Ferguson sig af med Stark Group, da kæden blev solgt til den amerikanske kapitalfond Lone Star for lidt over én mia. euro svarende til 7,7 mia. kr.

»Udefra kunne det måske virke tilfældigt og overilet at lukke en række butikker, men faktum var, at vi ikke havde set dem efter i sømmene i rigtig mange år. Derfor lukkede vi i januar og februar 2017 de butikker, der ikke gav overskud,« lyder det fra Simon Gray.

Få breaking news og det bedste overblik fra Business.dk morgen og eftermiddag.

- eller modtag hver uge et prioriteret overblik over investorstof, privatøkonomi, ejendomme, digtal, karriere, media og vækst.

Se alle nyhedsbreve

2
Pres på direktører: Vis os jeres lønseddel

Danske direktørers løn er blevet et varmt og omdiskuteret emne. Nu får investorerne et nyt es i deres bestræbelser på at presse bestyrelserne og direktionerne til større åbenhed om cifrene på lønchecken.

Fredag offentliggør Komitéen for god Selskabsledelse nye anbefalinger, som børsnoterede selskaber skal forholde sig til. En af de centrale anbefalinger lyder: Virksomheder skal oplyse åbent om vederlag til både bestyrelse og direktion i en særskilt vederlagsrapport. Her skal det fremgå, hvad den enkelte direktør tjener, og hvordan aflønningen hænger sammen med værdiskabelsen i selskabet.

»Man kan ikke længere leve efter devisen, at den, der lever stille, lever godt. Og direktører kan ikke længere dække sig under, at aflønning tilhører privatlivets fred, når man er børsnoteret,« siger Lars Frederiksen, der er formand for komitéen.

Læs hele historien i Berlingske her (kræver abonnement).

Business anbefaler

3
800.000 danskere står til at få en bedre pension

En opsigtsvækkende begivenhed fandt sted i pensionsbranchen torsdag. Danske Banks pensionsselskab Danica gik på rov og købte SEB Pension i Danmark i en handel til 6,5 mia. kr. Og det er ikke helt dumt for kunderne, påpeger eksperter over for Berlingske (artiklen kræver abonnement).

»På kort sigt kan kunderne se frem til langt bedre forhold. Der kan både være en større sikkerhed for et godt afkast og driftsbesparelser. Derfor er mit bud, at man kan regne med en forbedring af priser og afkast med omkring 20 pct. Det kan hurtigt svare til et par tusinder kroner om året pr. kunde,« siger Jørgen Svendsen, direktør i rådgivnings­firmaet AFPR.

Søren Andersen, aktuar og pensionsspecialist i FPension, har ligesom Jørgen Svendsen en skråsikker formodning om, at det nye Danica vil sætte så meget pres på markedets mindre aktører, at vi kommer til at se en opkøbsbølge skylle ind over pensionsbranchen.

Hør også podcasten »Hjørnekontoret«, hvor topchefer åbner døren til en ellers lukket verden:

Find alle udsendelser fra Berlingske Business i din podcast-app og på Apple TV, på Spreaker.com eller via iTunes. Podcast fra Berlingske Business er sponsoreret af Nordea.

4
Novo-ejer giver trecifret milliongave til dansk biotekprojekt

Med en stor donation satser den stenrige fond bag medicinalgiganten Novo Nordisk, Novo Nordisk Fonden, yderligere på dansk biotek. Den erhvervsdrivende fond giver således en bevilling på 392 mio. kr. til et projekt, hvor pengene skal gå til at etablere et nyt stort forskningscenter, BioInnovation Institute, i København.

Her vil forskere og iværksættere få hjælp til at udvikle forskningsprojekter indtil det tidspunkt, hvor det er muligt at tiltrække finansiering på markedsmæssige vilkår, skriver Finans.

»Vi ønsker at kunne markere Danmark som et stærk nordeuropæisk kraftcenter for modning af forskning inden for life science og iværksættervirksomheder, så investorer fra både ind- og udland vil se dansk life science som et attraktivt investeringsområde,« siger Sten Scheibye, formand for Novo Nordisk Fonden.

Det skal investorerne holde øje med

Chefstrateg Philip Jagd fra Nordea udpeger her tre ting, som kan få betydning for aktiemarkederne i dag:

  • I dag afsluttes det europæiske topmøde, hvor vi forventer, der bliver givet endeligt tilsagn til at begynde arbejdet med en handelsaftale med Storbritannien. Det kan komme de engelske aktier til gavn.
  • Vi får handelstal for eurozonen, der vil være med til at indikere aktivitetsniveauet i den europæiske økonomi, og hvorvidt dampen holdes oppe til gavn for selskabernes indtjening. Handelstallene vil grangiveligt have størst effekt på valutaen, hvor stærke tal kan trække euroen højere.
  • Endelig kommer der regionale aktivitetsdata fra New York, der sammen med industriproduktionstal ventes at afspejle tiltagende fremgang i den amerikanske økonomi, hvor væksten kan ende over 3 pct. fjerde kvartal. Det lover godt for de mere vækstfølsomme aktier såsom råvaresektoren og forbrugerrelaterede sektorer.

Det sker på markederne

De asiatiske aktiemarkeder har fredag fået vendt tidlige beskedne gevinster til kursfald i kølvandet af torsdagens fald på Wall Street, der opstod efter nye problemer med gennemførslen af den for markedet så vigtige amerikanske skattereform.

  • Hongkongs Hang Seng: -1,1 pct.
  • China Shanghai Composite: -0,7 pct.
  • Sydkoreas Kospi: +0,6 pct.
  • Amerikanske futures: +0,2 pct.