Kendt bankmand fra Island forsvundet

Interpol har nu sat den tidligere islandske bankchef, Sigurdur Einarsson, på en liste over eftersøgte personer, efter at han i forbindelse med en afhøring i denne uge er sporløst forsvundet fra sit hjem i Chelsea.

Sigurdur Einarsson fra Kaupthing. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jeanne Kornum
Den internationale politimyndighed, Interpol, har nu efterlyst Sigurdur Einarsson, der engang var en af Islands mægtigste bankmænd, og som var arbejdende bestyrelsesformand i den store Kaupthing Bank.

Så sent som i marts 2008 stod han i spidsen for en charmeoffensiv i Danmark til forsvar for banken og Islands økonomi. Nu er to af hans nærmeste kollegaer, de tidligere direktører for Kaupthing og Kaupthing Luxembourg, begge anholdt.

Sigurdur Einarsson bor i en villa i Chelsea til 100 millioner kroner og skulle være afhørt i denne uge, men er nu forsvundet sporløst. Derfor er han nu kommet på den særlige »wanted-liste« hos Interpol.

Han er mistænkt i en sag om markedsmanipulation, der involverer et mystisk køb af bankens aktier af Qatars royale sheik Al-Thani - finansieret af Kaupthing selv.

De to anholdte direktører er også mistænkt for egentlige overtrædelser af straffeloven ved at have forfalsket dokumenter med bedrageriske intentioner.

Sigurdur Einarsson er uddannet økonom ved Københavns Universitet i 1987 og indledte sin karriere i Danske Bank. Det var dog i Island, at han kom til tops i bankverdenen, først som CEO i Kaupthing fra 1997, og fra 2003 til bankens krak i 2008 som arbejdende bestyrelsesformand.

Herhjemme er han bedst kendt for overtagelsen af landets femtestørste bank, FIH Erhvervsbank, og som frontfigur i det nævnte angreb på kritiske, danske analytikere og pressefolk, hvor han blev flankeret af Islands daværende udenrigsminister Ingibjörg Sólrún og økonomen Richard Portes.

Kort før krakket flyttede Einarsson til London, og han afviser fortsat, at der skulle være uregelmæssigheder i banken.

Han har tidligere sagt, at hans eneste fejl var ikke at flytte Kaupthing til udlandet i tide, lige som han har betegnet sheik Al-Thanis aktiekøb som en reel investering i en fremtidig offensiv og ikke en døende banks forsøg på at holde krakket fra døren.

Sheikh Al-Thani købte fem procent i Kaupthing tre uger før banken krakkede, og meddelelsen blev af banken udlagt som en bekræftelse af, at udenlandske investorer nu troede på bankens evne til at overleve.

Ifølge islandske medier viste det sig dog, at sheikhen havde lånt pengene til aktiekøbet i Kaupthing, hvilket var camoufleret ved at føre pengene gennem en række holdingselskaber på de britiske jomfruøer.