Kendt advokat omgik brevkontrol

Den kontroversielle københavnske advokat Laue Traberg Smidt er blevet idømt en bøde på 20.000 kr. af advokaternes disciplinære domstol for uetisk adfærd.

Det skriver Morgenavisen Jyllands-Posten lørdag. Ifølge Advokatnævnet omgik Laue Traberg Smidt en brevkontrol, bestemt af retten, for at blive forsvarer for en tyverisigtet, som sad fængslet og ikke havde bedt om at få ham som forsvarer.

Det er tredje gang, Advokatnævnet giver den tidligere generalsekretær i Red Barnet og det tidligere medlem af Folketinget for Venstre en bøde for at bryde advokaternes etiske regler. I 2003 og 2004 blev han idømt bøder på henholdsvis 5.000 og 8.000 kr.

Med den seneste bøde er det imidlertid ikke slut for Laue Traberg Smidt. I marts indledes i Københavns Byret en straffesag, hvor han risikerer fængselsstraf og at blive frakendt retten til at drive advokatvirksomhed.

Laue Traberg Smidt er tiltalt for to gange at have brudt sin tavshedspligt og for brug af falske erklæringer.

Den alvorligste tiltale drejer sig om 57 politirapporter, som blev fundet i cellen i Vestre Fængsel hos den narkodømte præsident for indvandrerbanden Den Internationale Klub, Danny Abdalla. Laue Traberg Smidt var beskikket forsvarer for Danny Abdalla, som afsonede otte års fængsel og var under efterforskning for krigsforbrydelser begået i Libanon.

Omstændighederne, som førte til den seneste bøde på 20.000 kr. i Advokatnævnet, skriver sig tilbage til april, da en mand blev varetægtsfængslet for tyveri eller tyveriforsøg fra en byggeplads. Retten bestemte, at der skulle være besøgs- og brevkontrol. Ingen andre end hans beskikkede forsvarer kunne dermed sende breve til den sigtede, uden at de samtidig blev læst af politiet.

For at slippe uden om brevkontrollen sendte Laue Traberg Smidt et brev med overskriften "Forsvarerbrev" til den sigtede. Her skrev han, at han havde forstået på den sigtedes far, at den sigtede gerne ville have ham - Laue Traberg Smidt - som forsvarer.

Han vedlagde et brev, som han bad den sigtede underskrive, hvilket den sigtede gjorde, og kort efter beskikkede retten Laue Traberg Smidt som ny forsvarer. Advokaten, som mistede den sigtede som forsvarer, klagede til Advokatnævnet, fordi Laue Traberg Smidt uopfordret havde henvendt sig til advokatens klient, selv om denne ikke havde ønsket at skifte forsvarer.

Laue Traberg Smidt har under klagesagen forsvaret sig med, at han kort før anholdelsen af den sigtede havde drøftet »nogle mulige strafbare forhold« med ham og aftalt, at han skulle være forsvarer for ham. Det troede Advokatnævnet ikke på, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.

I 2000 måtte Laue Traberg Smidt forlade posten som generalsekretær i Red Barnet efter en våd nat i Paris. Han fyrede 41.000 kr. af på champagne og sexbarer, fordi han efter eget udsagn ville afsløre børneprostitution. Senere indgik han forlig med Red Barnet om at tilbagebetale 190.000 kr., som var brugt til repræsentation, rejer og hoteller og dyre middage.

Kilde: Jyllands-Posten