Kendisser åbnede den nye FN-by

Nordhavns nye varemærke blev officielt indviet torsdag formiddag. Statsministeren overrakte FN-byen til De Forenede Nationer og både Dronningen, FNs Generalsekretær og bandet Efterklang var med.

Ban Ki-Moon gæstede endnu engang FN-Byen i København og havde kun rosende ord til indvielsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Smukke indiske kvinder i tørklæder og lange, brede bukser, afrikanere i nationale rober, asiater og skandinaver i jakkesæt, diplomater med slips, journalister, fotografer, politikere og en enkelt kvinde i et kornblomstblåt sæt med matchende hat.

104 nationaliteter i alt. Samlet i den nye FN-by på Nordhavnen, Københavns nye symbol på en grønnere, renere og forenet verden. Under det stjerneformede tag med de otte takker byder udviklingsminister Christian Friis Bach velkommen til ærede gæster, damer og herrer, til Statsministeren, til FNs Generalsekretær og til Hendes Majestæt Dronningen.

»For 60 år siden,« begynder han, »fik New York et symbol på en ny verden. Denne bygning er også et symbol på en ny verden. En grønnere, renere verden,« fortæller han om FNs nye hovedsæde i Danmark til de mange tilhørere både oppe og nede salen. På engelsk naturligvis.

Bygningen samler FN-organisationerne i Danmark ét sted. De første fem takker er klar, de sidste tre takker i stjernen er færdige i 2014, og da vil FN-byen huse otte FN-organisationer og omkring 1.200 FN-ansatte. Rummet, de mange folkefærd er samlet i, er domineret af en blank, sort trappe, som snor sig ned fra loft til gulv. Arkitekturen i den nye FN-by er fyldt med moderne teknologi, energieffektivitet og symboler.

Trappen, som forbinder etagerne og FN-organisationer som får til huse her, er som taget ud af Harry Potter, og det kræver netop fantasi at løse de problemer, verden står over for med hungersnød, krig og brud på menneskerettighederne, fortæller udviklingsministeren.

The one that we want

Derfor er både Statsministeren, Helle Thorning Schmidt, Københavns borgmester, Frank Jensen, og FN repræsenteret på talerstolen, og derfor er FNs Generalsekretær Ban Ki-Moon endnu engang draget til Danmark. I maj 2011 kom han til rejsegildet af FN-Byen, nu står han der igen, i midten af FNs nye stjerne og takker danskerne for støtten til FN og fortæller, at Danmark skal være stolt af landets bidrag, specielt til FNs mål om bistandshjælp.

»Danmark har i sandhed mødt og ofte overgået målene i fantastiske 35 år! Det er siden 1978 - det år hvor Anker Jørgensen ledte en stor koalition som statsminister, og hvor Jimmy Carter formidlede fred i Mellemøsten med Camp David-aftalen,« siger Generalsekretæren. Han smiler ud i rummet og fortsætter:

»Bare for at give jer lidt perspektiv, så var 1978 også året, hvor Bee Gees med "Stayin' Alive", ABBA med "Take a Chance on Me" og John Travolta og Olivia Newton John med "You're the One that I Want" toppede musiklisterne,« han holder en kort kunstpause.

»Nu, efter 35 års dansk lederskab med at hjælpe børn verden over, ikke bare med at "stay alive", men også trives, kan jeg med stolthed sige, at Danmark altid har været en partner, der er værd "taking a chance on" og at I er, uden tvivl, "the one that we want".«

James Bond i loftet

Klapsalverne gjalder i rummet. FN-Byen er endnu et eksempel på, at Danmark leverer varen, slår Ban Ki-Moon fast, inden han sætter sig ned og overlader talerstolen til Frank Jensen, Christian Friis Bach, og, grunden til der under hele indvielsen har stået et trommesæt i baggrunden, det danske band Efterklang.

Men det musikalske indslag er ikke den eneste overraskelse, der er planlagt til de mange gæster langvejs fra. For at gøre alle opmærksomme på de otte takker i taget, beder udviklingsministeren alle kigge op. Og pludselig firer en mand i bedste James Bond stil - jakkesæt og læderhandsker - sig ned fra afsatsen øverst oppe.

Han vrister sig fri af snore og karabinhager og går hen mod kvinden i det kornblomstblå sæt yderst til højre på forreste række. Hendes Majestæt Dronningen får overrakt saksen, der skal klippe den røde satinsnor over, og officielt indvie og overdrage bygningen til FN. Bygningen som skal sikre en øget opmærksomhed til dansk erhvervsliv, en øget eksport og en øget omsætning til de danske virksomheder. Og som også i høj grad skal styrke organisationen FN og arbejdet mod en grønnere, fredelig verden.

Fra et sted midt på trappen fylder Efterklangs Katinka Fogh Vindelevs stemme rummet, som uden de mange mennesker, bare ville være en tom skal. Som forsanger Casper Clausen udtrykker det:

»En bygning er som en død krop, i dette tilfælde en meget smuk død krop, men den er intet før sjælen flytter ind.«

Og den sjæl er de mange mennesker, der arbejder for at opnå FNs mål og som er repræsenteret fra næsten hele verden og fra alle FNs hovedkontorer til indvielsen.