Kaupthing kæmper mod læk

Den islandske storbank Kaupthing kæmper en desperat kamp for at fjerne følsomme kundeoplysninger, der er lækket på nettet.

Læs mere
Fold sammen
»Godaften, her er nyhederne lørdag den 1. august 2009. Dog ikke alle de nyheder vi havde planlagt. I aften ville vi igen fortælle om de gigantiske udlån fra Kaupthing til selskaber ejet af de folk, der også ejer banken. Beklageligvis kan vi ikke bringe den historie, da byretten i Reykjavik nedlagde et fogedforbud for få minutter siden.«

Sådan bød Bogi Ágústsson velkommen til nyhederne på Islands statslige TV-Station RÙV lørdag aften.

En journalist fra RÚV opdagede lidt tilfældigt fredag, at Kaupthings udlånsbog var blevet lækket på webstedet Wikileaks.org, der lægger maskinkraft til alskens fortrolige dokumenter, som ikke kan offentliggøres andre steder.

TV-stationen blev allerede samme dag advaret af advokater fra både den nye Kaupthing Bank og fra afviklingsselskabet om, at de ville kæmpe mod offentliggørelse på den hårdest mulige måde.

Allerede et døgn senere var fogedforbuddet på plads over for RÚV, ligesom også Wikileaks.org blev truet med bøde og fængsel af bankens advokater.

Opgør med banker
Korrespondancen mellem Wikileaks.org og Kaupthing er tilgængelig på hjemmesiden, herunder den ganske kortfattede afvisning af Kaupthings trusler:

»Nej. Vi vil ikke hjælpe resterne af Kaupthing, eller dens klienter, med at gemme det beskidte vasketøj for det globale samfund,« hedder det.

Island har en ganske striks lov om bankhemmelighed, men flere ministre har allerede meldt ud, at hensynet til at informere offentligheden vejer tungere end bankhemmeligheden i denne sag.

Endda har også en tidligere minister, der nu er i opposition, fremført samme argumentation, hvilket gør støtten sjældent bred.

RÚV har da heller ikke bøjet sig, men kæmper fortsat mod forbuddet i retten, der skal fornys om en uge – og gennem Bogi Ágústssons afslutning på nyhedsindslaget:

»Vi skal bemærke, at forbuddet kun gælder RÚV. Andre medier er velkomne til at benytte materialet, som de vil. Og alle kan selv se dokumenterne på Wikileaks.org – Det var Wikileaks.org.«