Katastrofe for dansk biotekfirma og aktiespekulanter: De amerikanske myndigheder afviser lægemiddel

Den amerikanske lægemiddelstyrelse, FDA, har afvist biotekselskabet Orphazymes eneste lægemiddel. Det sker, efter at der har været voldsomme kursudsving i den danske aktie de seneste dage. Aktien falder kraftigt fredag formiddag.

De amerikanske myndigheder har valgt at afvise biotekselskabet Orphazymes eneste lægemiddel. Arkivfoto: Anne Bæk/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det danske biotekselskab Orphazyme er blevet ramt af det, der ikke måtte ske.

Den amerikanske lægemiddelstyrelse, FDA, har afvist selskabets eneste lægemiddel, arimoclomol, der er udviklet mod den sjældne stofskiftesygdom Niemann-Pick type C (NPC).

Det oplyser Orphazyme i en fondsbørsmeddelelse fredag morgen.

»Vi er nedtrykte over udfaldet af FDAs vurdering,« siger Christophe Bourdon, administrerende direktør Orphazyme, i fondsbørsmeddelelsen.

Af meddelelsen fremgår det også, at afvisningen fra de amerikanske myndigheder kommer til at få stor betydning for den danske virksomhed.

»På kort sigt er vi nødt til at reducere vores omkostninger betydeligt og nedfryse alle virksomhedsaktiviteter, der ikke er relateret til kliniske og lovgivningsmæssige aktiviteter for at understøtte godkendelse af NPC,« siger Christophe Bourdon.

»Situationen er håbløs«

De amerikanske myndigheders afvisning af det danske biotekselskabs lægemiddel har fået Orphazyme-aktien til at falde kraftigt. Få minutter efter børsens åbning var aktien faldet med 75 procent.

Det store kursdyk betyder, at Orphazymes markedsværdi er faldet til under 900 millioner kroner fra 3,5 milliarder kroner, da børsen lukkede torsdag eftermiddag.

Forud for fredagens meddelelse var aktien ellers steget med over 200 procent på halvanden uge. En stigning, der er kommet uden nyheder fra selskabet.

De seneste uger er Orphazyme dog blevet diskuteret heftigt på Reddit og andre aktiefora.

»Det har reelt været high stake gambling. Selvom FDA ville godkende og give markedsføringsgodkendelsen til arimoclomol, ville det slet ikke kunne retfærdiggøre kurs 100, som den sluttede i i går,« skriver Per Hansen, investeringsøkonom i Nordnet, i en kommentar.

»Situationen er håbløs,« skriver Per Hansen:

»Orphazyme har ingen penge og ingen dokumenterbare projekter. Investorerne har investeret ind i et komplet urealistisk scenario drevet af 'meme-tendenser'. Nu kommer regningen efter den meget våde fest med heftige tømmermænd«.

Stor nedjustering

Afvisningen fra de amerikanske myndigheder har fået Orphazyme til at nedjustere forventningerne til det indeværende regnskabsår.

Mens Orphazyme tidligere ventede at komme ud af året med et driftsunderskud på 100 til 150 millioner kroner, er forventningen nu, at regnskabsåret vil ende med et driftsunderskud på 800 til 850 millioner kroner.

»Som repræsentant for Orphazymes aktionærer og som aktionær selv er jeg meget skuffet. Jeg er overbevist om, at der er en vej frem for Orphazyme baseret på vores stræben efter godkendelse fra Det Europæiske Lægemiddelagentur og fortsat dialog med FDA,« siger Bo Jesper Hansen, næstformand i Orphazyme, i fondsbørsmeddelelsen.