Katastrofal auktion for vindenergi i Mexico

Vindmølleindustrien led et gigantisk nederlag ved den seneste auktion over vedvarende energiprojekter i Mexico.

RB-plus. Fakta: To tredjedel af 3300 byrådskandidater, der har svaret en Ritzau-rundspørge, vil have vindmøller i egen kommune. Få mener, at nabokommunen egner sig bedre. Er du tilhænger af mere vindkraft i din kommune for at nå klima- og energimålet? Ja: 67 procent Nej: 25 procent Ved ikke: 8 procent.... Vindmølle koncernen Vestas har her til morgen fyret topchefen Ditlev Engel Vestas får ordre på 105 MW i Sydafrika - Se Ritzau- Arkiv- -Vestas vindmøller. Efter Obamas handlingsplan, der adresserer klimaforandringerne steg Vestasaktien onsdag med 5, 5% (Foto: Malte Kristiansen/Scanpix 2013) Fold sammen
Læs mere
Foto: Malte Kristiansen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Her er solenergi til stor overraskelse for blandt andet konsulentfirmaet Make Consulting løb med langt størstedelen af de tildelte elkontrakter.

Hos Make Consulting kalder senioranalytiker Brian Gaylord ligefrem auktionsresultatet for "katastrofalt" for vindenergi, efter at udviklere af solenergi "chokerede vindenergiindustrien" ved at vinde elkontrakter (PPA-aftaler) for 1,6 gigawatt kapacitet, svarende til rundt regnet 75 pct. af de samlede tildelinger.

Til udviklere af vindmølleprojekter blev der kun indgået elkontrakter på 394 megawatt. Ifølge Brian Gaylord var det ventet, at tildelingerne ville have ligget i niveauet 1500 megawatt i favør af vindenergiprojekter, mens der var ventet tildelinger til solenergi i størrelsesordenen 500 megawatt.

Der er hidtil kun blevet udviklet et par solenergiprojekter i Mexico i "utility scale"-klassen - altså lidt større projekter - og derfor havde de færreste ventet, at buddene på nye solenergiprojekter ville kunne stå så stærkt i konkurrencen mod vindenergiprojekterne.

- De priser, der blev budt ind med på solenergiprojekterne, var chokerende lave. Vindbuddene var meget konkurrencedygtige, men uheldigt form dem, der stod bag dem, kolliderede det med historisk aggressive prisbud på solenergiprojekterne, siger Brian Gaylord til Ritzau Finans.

Det pauvre resultat for vindenergiudviklerne under auktionen kommer til at ramme tallene for opsætninger i 2018, hvor projekterne skal stå færdige.

Make Consulting har opgjort det mexicanske vindmøllemarked til 694 megawatt i 2015, målt på nettilsluttet kapacitet, mens estimaterne for de kommende to år er 675 megawatt og 1,1 gigawatt.

For 2018 havde Make før auktionen et estimat på opsætning af 1,5 gigawatt vindenergikakacitet, men det kommer det til at skulle nedjustere, siger Brian Gaylord.

En ny eltransmissionslinje kan fra 2019 dog bringe nyt vækst ind på det mexicanske vindmøllemarked.

- De planlægger at bygge en transmissionslinje fra Oaxaca-regionen mod Mexico City. Det vil skabe forbindelse til det område, hvor der er de bedste vindressourcer i landet, siger Brian Gaylord, som derfor venter, at vindudviklerne med projekter i det område vil kunne tilbyde endnu skarpere priser.