Kassen er tom i Cimber Sterling: Men advokaterne får 35 mio. kr. ud af konkursboet

Den fem år lange sagsbehandling af det danske luftfartsselskab Cimber Stelings konkursbegæring er ved at være slut. Der bliver ingen penge til kreditorer eller Lønmodtagernes Garantifond. Til gengæld er det lykkedes at finde penge til at dække advokaternes regning.

Foto: Rune Feldt-Rasmussen. Cimber Sterlings konkursbegæring nærmer sig sin afslutning - og der bliver ikke penge til kreditorer og lønmodtagerkrav..
Læs mere
Fold sammen

Pengekassen i det konkursramte Cimber Sterling A/S er tom.

Sådan lyder meldingen til både kreditorer og de 260 personer fra Flyvebranchens Personale Union (FPU), som har rejst krav til Cimber Sterlings konkursbo for at få erstatning for den løn, de mistede, da det danske luftfartsselskab kastede håndklædet i ringen den 3. maj 2012 og indgav konkursbegæring ved retten i Sønderborg.

»Det er desværre nok sådan med langt de fleste konkurser, at kurator må konstatere, at der ikke er penge nok til at dække lønmodtager krav. I Cimber Sterlings tilfælde tyder alt på, at selskabet fløj på damp til sidst,« siger FPUs advokat Jørgen G. Jacobsen til fagforeningens hjemmeside.

Da selskabet gik konkurs var kassen så tom, at den likvide beholdning lå på 4.865.849 kroner, hvilket på ingen måde stod til at kunne dække driften af op imod 25 fly og løn til 900 ansatte.

Ved konkursen blev advokat Lisa Bo Larsen fra Kromann Reumert og Henrik Sjørslev fra DLA Piper (dengang Lett) udvalgt som kuratorer. Men efter fem år arbejde må kuratellet konstatere, at der ikke bliver penge i boet til at dække krav på 75 mio. kr. fra Lønmodtagernes Garantifond eller et samlet krav fra kreditorer på op imod 1,5 mia, skriver Check-in.dk.

Det er dog lykkedes for kuratellet at realisere aktiver for i alt 35 mio. kr.

Men de penge skal alle sammen gå til at dække den enorme advokatregning, som har hobet sig op gennem den lange behandling af konkursboet.

»Alene i de første 14 dage var der beskæftiget op imod 100 personer fra to kuratorers advokatfirmaer med at finde mulige løsninger for at videreføre Cimber Sterling. Her lykkedes det i runde tal at redde 400 arbejdspladser med salget af flyvedligehold, dataafdelingen og wetlease-flyvningerne, hvor Cimber fløj ruter for SAS,« siger advokat Henrik Sjørslev til Flyvebranchens Personale Union.

Blandt de 900 ansatte var der 260 medlemmer i FPU, som nu må nøjes med de op til 160.000 kroner plus feriepenge, som Lønmodtagernes Garantifond dækker. Selvom der ikke er penge i boet til de tidligere ansatte, glæder FPU sig over, at mange af de tidligere ansatte er kommet videre i nye jobs.

Konkursen af Cimber Sterling er én af de mere spektakulære konkurser i den danske luftfartsbranche. Allerede da selskabet for fem år siden indgav sin konkursbegæring lød meldingen fra kurator Lisa Bo Larsen på, at pengekassen var tom og alle, der havde købt en billet hos selsskabet, havde tabt deres penge.

»Der er ingen penge i konkursboet. Så har man købt billetten på Cimber Sterlings hjemmeside, og det ikke er med et kreditkort, så er pengene tabt,« sagde hun dengang til Politiken.