Kasi-Jesper: Pandora har lovet at betale mit skattesmæk

Smykkekoncernen Pandoras topfolk har i en skriftlig aftale lovet at dække Jesper Nielsens skattesmæk på op mod en kvart mia. kroner. De nye oplysninger kommer fra Jesper Nielsen. Pandora afviser.

Jesper »Kasi« Nielsen ligger angiveligt ikke søvnløs over kravet om en skattebetaling på 245 mio. kr. Arkivfoto: Liselotte Sabroe Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Med åbne øjne har direktører i Pandora i 2009 afgivet løfte om at dække en stor del af det skattesmæk, som tynger Jesper Nielsen i dag. Der eksisterer endda et dokument om aftalen, som Pandora-folkene har underskrevet. Sådan lyder udlægningen i dag fra Jesper Nielsen, der kommer med nye oplysninger i den skattesag, som har plaget hans konkurstruede firma Kasi Aps i mere end tre år.

Af Kasi-firmaets seneste regnskab kan man se, at en betydelig del af Skats samlede krav på et trecifret millionbeløb handler om beskatning af rettighederne til at distribuere Pandora-smykker i Tyskland og fire andre lande, som familien Nielsen i 2009 solgte til Pandora med en solid fortjeneste.

Som betaling fik familien 385 mio. kroner i hånden fra Pandora i form af Pandora-aktier. Men dette var ikke det eneste, som Pandora betalte familien Nielsen. Pandora sagde også ja til en efterbetaling, som skulle afregnes i 2015, en såkaldt earn out, som parterne i dag strides om, hvorvidt den er nul eller nærmere en mia. kroner værd.

Desuden sagde Pandoras topfolk ifølge Jesper Nielsen »ja« til at dække skatteregningen, hvis familien Nielsen på et tidspunkt skulle blive pålagt at betale Skat af transaktionen med Pandora.

Skat har efterfølgende krævet 245 mio. kroner af familien Nielsen i selskabsskat, efter at Kasi Aps har vekslet Pandora-aktierne til kolde kontanter. De 245 mio. kroner har Pandora imidlertid lovet at betale, lyder meldingen fra Jesper Nielsen i dag. Han har dog i første omgang forsøgt via landsskatteretten at få Skat til at trække gigantkravet tilbage.

»Hvis vi taber sagen om det skattekrav, kan Pandora bogføre et milliardkøb (af distributionsrettigheder, red.) i deres regnskab, som så igen medfører et fradrag på 245 mio. kroner i deres skattebetaling. Og ifølge den aftale, som jeg har lavet med Pandora, betaler Pandora selvfølgelig de 245 mio. kroner tilbage til mig, som de har sparet i skat. Så derfor bruger vi ikke så mange kræfter på sagen i min lejr,« siger Jesper Nielsen.

Har du en underskrift fra Pandora, som bekræfter, at du får de 245 mio. kroner fra dem?

»Selvfølgelig. Det står i vores aftale. De får jo pengene fra Skat, så det vil være helt vanvittigt, hvis de så vil beholde dem. Så den sag kører helt, som den skal, og den holder os ikke søvnløse,« siger Jesper Nielsen.

Pandora afviser tilsagn

Hos Pandora undrer man sig over den nye melding fra Jesper Nielsen. Fra den børsnoterede smykkekoncern afviser man på det skarpeste at have givet skriftligt tilsagn om at betale Jesper Nielsens eventuelle skatteregning.

»Jeg kan oplyse, at vi ikke har en aftale med Jesper Nielsen eller Kasi Gruppen om betaling af 245 mio. kr. – eller andre beløb,« udtaler Pandoras kommunikationsdirektør i en e-mail sendt til Berlingske.

Parterne strides desuden om den efterbetaling, earn outen, som de indgik aftale om i 2009. Jesper Nielsen oplyser, at han ifølge egne beregninger har 1.354 mio. kroner til gode. Pandora har dog opgjort aftalen til nul kroner.

Ifølge Jesper Nielsen skal han og Pandoras advokat mødes i oktober for at drøfte earn out-sagen. Smykkekoncernen ønsker ikke at bekræfte, om man har sagt ja til at mødes med den tidligere samarbejdspartner Jesper Nielsen. Dog fastholder Pandora, at selskabet ikke skylder ham en krone.

Det er afgørende for Jesper Nielsen, at han snart modtager et beløb i den trecifrede millionklasse fra Pandora. Sker det ikke, vil Skat kunne erklære Kasi Aps konkurs. Dette har det danske skattevæsen så sent som i juli og igen i september truet den danske erhvervsmand med.