Kasi-Jesper med skattefar i hælene

Kasi-Jesper var på vej til at forlade Danmark, da hans skattesag detonerede på landets avisforsider. Slagsmålet med Skat handler om et trecifret millionbeløb og kulminerer i sommeren 2015.

»Jeg virkede som en rød klud for dem,« har det siden lydt fra Jesper Nielsen, der gradvist overlod en stor del af dialogen med Skat til sin mor, Dorthe Nielsen, og familiens revisor og advokat, der besvarede e-mails og breve fra skattemyndigheden. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I februar 2012 meddelte Jesper Laustrup Nielsen offentligheden, at han ikke længere ville være kendt som »Kasi-Jesper«.

En journalist fra Euroman var gået til erhvervsmanden og havde spurgt ham, hvad han selv mente om sit offentlige kælenavn?

»Lortenavn. Lorte-, lorte-, lortenavn,« røg det ud af ham.

Jesper Nielsen var blevet træt af sit personlige brand, som han havde bygget op i offentligheden over de seneste fem år. Nu skulle det være slut. Det irriterende kælenavn Kasi-Jesper skulle »nakkes« én gang for alle. Men ikke nok med det. Han ville trække sig tilbage fra den offentlige manege, som han i 2007 selv var trådt ind i, da han tegnede et historisk stort fodboldsponsorat i Brøndby IF.

»Hvis jeg er mindre synlig de næste tre-fire år, bliver jeg uinteressant for medierne,« sagde erhvervsmanden og sportsmæcenen og fortsatte: »Jeg havde også en aftale med min familie om, at de skulle sige stop til mig, og det har de gjort. Nu gider de heller ikke mere.«

Villaen på Vestegnen ville blive sat til salg, lød det fra Nielsen, der forklarede, at han ville foretage en permanent flytning til luksus-eksilet på Mallorca, hvor han uden at vække opsigt kunne leve et behageligt tilbagetrukket liv med sin båd og bilpark.

Trangen til at komme væk fra det hele meldte sig i begyndelsen af 2012 samtidig med, at der dukkede regnskaber op fra familien Nielsens selskaber, som tegnede et dystert billede af økonomien.

Familiens formue var trods en betaling fra Pandora på 385 mio. kroner skrumpet ind til næsten ingenting efter et heftigt forbrug af biler, villaer, privatfly, en stribe rekordstore investeringer i sportsklubber og betaling af gammel gæld.

I noterne til et af selskabernes regnskaber var det anført, at der var opstået en strid mellem Kasi ApS og det danske skattevæsen, men beløbsstørrelserne fremgik ikke. Da Jesper Nielsen blev spurgt til uenigheden, forklarede han, at sagen var i småtingsafdelingen og blot angik ti mio. kroner eller derunder.

Der var styr på butikken, signalerede han. Men i realiteten var Kasi-imperiet på vej til at falde.

Skat ransagede lokalerne

Allerede i efteråret 2010 var tre udsendte fra Skat troppet op hos Kasi ApS’ på Søndre Ringvej 49A i Brøndby. Skattefolkene bad om indblik i virksomhedens regnskaber – og omtrent 27.000 bilag – og de brugte 2011 og 2012 til at gennemtrawle dokumenterne, der er genstand for den skattesag, som stadig plager familien Nielsen i dag.

Til at begynde med var det Jesper Nielsen, som selv besvarede en del af spørgsmålene fra Skat. Men han havde vanskeligt ved at styre sit temperament, og det hjalp ikke på samarbejdet med skattemyndigheden, at han undervejs røg i verbalt slagsmål med Skats ansatte.

»Jeg virkede som en rød klud for dem,« har det siden lydt fra Jesper Nielsen, der gradvist overlod en stor del af dialogen med Skat til sin mor, Dorthe Nielsen, og familiens revisor og advokat, der besvarede e-mails og breve fra skattemyndigheden.

For Jesper Nielsen gik livet videre, og 2. juni 2012 kunne han for andet år i træk løfte et danmarksmesterskabstrofæ som bestyrelsesformand og altdominerende ejer i håndboldklubben AG København. Facaden var endnu ikke krakeleret. Men det blev sidste gang i lang tid, at offentligheden så klubejerens vindersmil.

Spærrede kreditkort

Jesper Nielsen opholdt sig på Mallorca, da han den 19. juli 2012 på meget konkret vis blev tvunget til at forholde sig til skattestriden. Han havde indtaget et måltid på sin stamrestaurant i den lokale havn på den spanske ferieø, men da regningen skulle betales, kom tjeneren tilbage med kreditkortet. Det virkede ikke, lød beskeden. Da han senere på dagen befandt sig i en spillehal, meldte samme problem sig, og det gik efterhånden op for forretningsmanden, at opgøret med Skat nu havde fået mærkbare konsekvenser.

Han ringede til sin familie og forklarede, at alle personlige og forretningsmæssige konti tilsyneladende var spærret. Det samme var tilfældet for hans mor, far og søster, viste det sig.

Bag den drastiske manøvre stod Skat i København. Her frygtede man, at familien Nielsen var på vej til at hæve, hvad den havde stående på familiens og firmaernes konti, sælge deres ejendomme, biler og båd og således stikke af med alle deres værdier i behold for at undgå den astronomiske skatteregning, som Skat havde præsenteret for dem i ugerne op til. Det ville Skat ikke risikere, og da sagen gik videre til kammeradvokaten, lykkedes det via fogedretten at få tilladelse til at foretage arrest i familiens værdier.

Håndboldklubben AG København blev erklæret konkurs små to uger senere i en skriftlig meddelelse, som Jesper Nielsen sendte ud til offentligheden. Nielsens mobiltelefon virkede ikke længere, og han var sammen med den øvrige familie tavs i en periode.

Hård kritik af Skat

Men så dukkede han i august 2012 op igen. Fra sin bopæl på Vestegnen skrev han, at han nu var klar til at komme med sin version af skattesagen. Da Berlingske Business mødte op, ville han ikke udlevere papirer, men han kritiserede konkrete medarbejdere i Skat i skarpe vendinger. Han fortalte bl.a., at Skat havde anvendt metoder over for ham og familien, »som man kun bruger over for storkriminelle.«

Skats og kammeradvokatens resolutte indgriben, som Nielsen mærkede i sommervarmen på Mallorca, var ydmygende, krænkende og retsstridig, idet Jesper Nielsen mente, at han ikke var blevet varslet tilstrækkeligt om den arrest, som pludselig blev taget i familiens værdier.

Han rettede også en kritik af myndighedens behandling af familiens langvarige skattesag. Skat havde fra sagens begyndelse i 2010 optrådt partisk og usagligt.

»Min spidskompetence er, at sådan nogle som dig, dem får jeg sat i fængsel,« skulle Skats indsatsleder ifølge Jesper Nielsen have sagt ved deres indledende møde.

Desuden skulle den samme Skat-ansatte have gjort det klart for Jesper Nielsen, at han var tilhænger af Brøndbys rivaliserende klub FC København. Det påvirkede sagsbehandlingen.

»Han var desværre FCK-fan, og han var motiveret af, at han ville slagte os,« lød det fra erhvervsmanden om Skats indsatsleder.

Trussel fra Skat

Siden gik BT og Jyllands-Posten ind i sagen og kunne bringe udpluk af korrespondancen mellem Skat og Jesper Nielsen. Det blev beskrevet, at Skat havde forsøgt at overtale familien Nielsen til frivilligt at betale et beløb på mere end 50 mio. kroner til Skat mod, at familien til gengæld kunne undgå andre krav. Den metode var ifølge eksperter problematisk. For Skat må ikke prange, handle, true eller presse sig til indbetalinger, som om man befandt sig på Hjallerup Marked, lød det fra skatteekspert Thomas Rønfeldt fra Aalborg Universitet, der havde fået indblik i korrespondancen.

Skat så ud til at have en dårlig sag, og presset voksede på myndigheden hen over 2013. Der var også andre danske skatteydere, som oplevede sig dårligt og retsstridigt behandlet, heriblandt den tidligere fotomodel Camilla Vest. En bølge af offentlig forargelse og kritik skyllede ind over skattemyndigheden, og Skat indledte en undersøgelse af sig selv. Den resulterede i en usædvanligt utvetydig beklagelse over for Jesper Nielsen. I et ti sider langt brev til familien kaldte den tidligere direktør for Skat i København, Erling Andersen, sagsbehandlingen for ‘kritisabel’, ‘ulovlig’, ‘helt utilstedelig’, ‘retssikkerhedsmæssigt stærkt betænkelig’, og præget af ‘alvorlige retssikkerhedsmæssige problemer’, ligesom familien Nielsen havde været udsat for et ‘helt utilbørligt pres’.

Efter et tjenestemandsforhør lød det i september 2014, at fire ansatte hos Skat var blevet straffet med påtaler og i to tilfælde forflyttelser for alvorlige fejl i forbindelse med sagsbehandling af familien Nielsen og Kasi ApS. Reaktionen fra Jesper Nielsen var skarp.

»Jeg er stadigvæk ekstremt rasende på Skat og på de her fire skattefolk, der har udført den her handling mod mig og min familie. Det er virkelig et indebrændt raseri,« sagde Jesper Nielsen til tv2.dk og gav udtryk for, at sanktionerne var for vage.

»Det, synes jeg, er usømmeligt i forhold til de skader, de har gjort over for min håndboldklub, over for medarbejderne, der mistede deres job, og over for mig og min familie, som helt uretmæssigt er blevet slæbt igennem det her,« sagde han.

Det væltede ind med sympatitilkendegivelser på Facebook fra almindelige danskere til erhvervsmanden. Og da Jesper Nielsen offentliggjorde, at han flyttede sin nye virksomhed Endless fra Danmark til Tyskland – med Skats behandling af ham som begrundelse – fik det opmærksomhed fra Christiansborg.

»Det er helt kafkask at behandle danske iværksættere på den måde. Det koster staten mange skattekroner, at de få erhvervsfolk, vi har, må flytte til udlandet,« lød det fra de Konservatives skatteordfører, Brian Mikkelsen.

Men striden med Skat var ikke slut for familien Nielsen. Skat havde ganske vist beklaget sine metoder, men sagens substans forsvandt ikke. I første omgang lød skattekravet på 168 mio. kroner og vedrørte sponsorat af Brøndby IF og udlodninger af store beløb til AG København samt familiemedlemmers angivelige private forbrug af flyrejser, restaurantbesøg og firmabiler uden at have svaret retmæssig skat. Et centralt og endnu uafklaret spørgsmål var imidlertid, om Jesper Nielsen skulle personbeskattes af Kasi-virksomhedens sponsorat i Brøndby IF?

Det mente Skat. Her opfattede man sponsoratet »som en tilhængers forsøg på at hjælpe sin favoritklub videre« frem for et sponsorat, som gav kommerciel mening for Kasi ApS. Jesper Nielsen var dybt uenig i den udlægning, idet han så brandingmæssige fordele i et sponsorat, selv om Kasi ApS kun var aktiv på markeder uden for Danmarks grænser. Han havde dog ikke gjort tilværelsen lettere for sig selv ved at udtale sig om Brøndby-sponsoratet i 2009 i flere aviser.

»Mit marked er det tyske, så derfor får jeg ret beset intet ud af min aftale med Brøndby. Typisk vil en hovedsponsor have gavn af aftalen på PR-fronten eller i anden sammenhæng. Det har jeg ikke. Derfor er jeg mere mæcen end sponsor,« sagde Jesper Nielsen dengang til Berlingske.

Foruden kravet på de 168 mio. har familien Nielsen fået et yderligere skattesmæk på 245 mio. kroner. Det store krav blev udløst i forbindelse med, at familien hjemtog en kontant gevinst på 385 mio. kroner kort efter salget af 49 procent af aktierne i Pandora Central Western Europe til Pandoras moderselskab. Nielsen er også uenig i det krav, og han har klaget over det til Landsskatteretten.

»Vi har altid betalt vores skat, og det vil vi blive ved med. Men vi og vores rådgivere mener ikke, at vi skylder Skat noget. Derfor afventer vi nu, at vores sager på et tidspunkt kommer for en uvildig instans,« skriver Jesper Nielsen i dag i en e-mail til Berlingske.

Indtil videre har myndigheden bevilget henstand med skattebetalingerne i den periode, som skattesagerne verserer – dog maksimalt til 1. juli 2015, hvor den stærkt omdiskuterede earn out-betaling fra Pandora til Kasi ApS forventes opgjort og udbetalt.

Fra officielle børsmeddelelser fra Pandora lyder det dog, at aftalen vil give nul kroner til Kasi ApS. Hvis det står til troende, kommer der ingen penge til det danske skattevæsen fra Pandora.

Jesper Nielsen har gentagne gange protesteret over Pandoras udregninger og mener, at han skal have 753 mio. kroner fra smykkevirksomheden, og det kan ikke udelukkes, at han går rettens vej for at få sagen prøvet. Således venter et større juridisk slagsmål i 2015, som betyder, at enten Skat, Pandora eller familien Nielsen kommer til at bøje sig.

Foreløbig bekymrer Jesper Nielsen sig mindst muligt om det økonomiske rivegilde. Han bruger i stedet sin energi på at få sit nye tysk-indregistrerede smykkefirma Endless Jewelry forvandlet til et »globalt megabrand«. Projektet har fået en lovende begyndelse.

I hvert fald har en stribe investorer med danske Lars Seier Christensen i spidsen skudt penge i Endless, og Jesper Nielsen har igen skabt sig en tilværelse, hvor han ikke behøver at spare på noget. For Skat i Danmark kan intet gøre ved de værdier, som bliver skabt i regi af smykkefirmaet Endless.

»Endless er den største sensation i branchen lige nu, og jeg lever et liv som før med seks biler, stor lejlighed i Florida, et kæmpe hus på Mallorca, et kæmpe resort i Düsseldorf og min store strandvejsvilla i Brøndby Strand,« fortalte Jesper Nielsen allerede i januar 2014 og lovede, at han var godt på vej til at skabe »en sensation« i smykkebranchen.

Trods ånden i nakken fra det danske skattevæsen er vindersmilet for alvor kommet tilbage på erhvervsmandens læber.

LÆS MERE