Kartel forhindrede billigere fladskærme

Tre af de store producenter indgik hemmelig aftale for at forhindre priserne på LCD-skærme i at falde yderligere.

Foto: Lea Meilandt Mathiesen
Et internationalt priskartel har ulovlig forhindret, at priserne på fladskærmsfjernsyn, PCer og mobiltelefoner er faldet endnu mere.

Det amerikanske justitsministerium gav onsdag tre af de store fladskærmsproducenter - LG i Sydkorea, Sharp i Japan og Chunghwa Picture Tubes i Taiwan - en kæmpe bøde på 3,47 milliarder kroner (585 millioner dollars) for deres aftaler om priserne på LCD-paneler, som bruges i især fladskærme.

De tre selskaber har erkendt sig skyldige, skriver avisen International Herald Tribune.

Næsthøjeste bøde nogen sinde

LG, som også producerer bl.a. mobiltelefoner af mærker som Chocolate og Prada og er verdens fjerdestørste på området, skal betale mest - 400 millioner dollars. Det er den næsthøjeste bøde for kriminel aktivitet, som Justitsministeriet nogen sinde har givet. Den største var, da den schweiziske medicinalgigant F. Hoffman-La Roche i 1999 måtte betale 500 millioner dollars for at stå i spidsen for et priskartel for vitamintilskud.

Det amerikanske justitsministerium fortsætter sine undersøgelser og oplyser, at det er i kontakt med myndighederne i Europa og Asien.

LCD-priskartellets aftaler har ramt blandt andre PC-producenterne Dell og Apple samt USAs største mobilproducent Motorola, oplyser ministeriet, og det kan betyde, at disse selskaber vil anlægge sag modd kartelbagmændene.

De seneste seks måneder er prisen på en 15,4 tommer LCD-skærm til en bærbar PC faldet fra 97 til 63 dollars, mens skærmen på et 32 tommer LCD-fladskærmsfjernsyn er faldet fra 321 til 223 dollars. De ville dog være blevet endnu billigere, hvis ikke prisaftalen havde eksisteret.

 
Læs også:

Danmarks billigste fladskærm

Supertynde fladskærme i 2009

Fladskærmen er en energityv

De ti mest overraskende strømslugere