Karsten Rees dilemma til en kvart milliard kroner

Karsten Ree har allerede tabt 64 pct. af sin Amagerbank-investering, men han risikerer at miste det hele, med mindre han stiller op med nye 250 mio. kr.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Rigmanden Karsten Ree står i et særdeles penibelt dilemma. Han har reelt valget mellem at smide cirka en kvart milliard friske kroner ind i Amagerbankens redning, eller også må han se sin investering på 457,5 mio. kr. falde til et sted mellem nul og 77,2 mio. kr.

Det står klart, nu hvor Amagerbanken har løftet det meste af sløret for bankens redningsplan. Karsten Ree kom sidste efterår banken til undsætning med 500 mio. kr., hvoraf han dog straks fik 42,5 mio. kr. igen som tegningsprovision.

Læs også: Amagerbankens aktiekurs vil dykke til under en femmer

For de penge fik han lige knap 11,1 mio. Amagerbank-aktier, svarende til akkurat under en tredjedel af banken, og anvarlige låneobligationer for knap 50 mio. kr., ifølge beregninger foretaget af Berlingske Business.

Den investering er ikke gået så godt. Både værdien af aktierne og obligationerne er siden styrtdykket, og repræsenterede i går en værdi på ned til 163 mio. kr. Med andre ord har Karsten Ree på et halvt år tabt 64 pct. af sin investering.

Karsten Rees to muligheder

Spørgsmålet er, hvad han vil gøre nu. Han kan vælge at gå med i den kommende aktietegning, hvilket betyder, at han skal trække omkring en kvart milliard kr. op af lommen til køb af nye aktier. På den måde kan han beholde sit ejerskab af en tredjedel af banken.

Læs også: Karsten Ree får kniven på struben

Han kan også vælge intet at foretage sig, hvilket i sig selv vil gøre redningen mere end svær. Men hvis banken alligevel klarer skærerne, vil han fremover blot eje 3,7 pct. af Amagerbanken, hvis banken - som det tilsyneladende er planen - sælger 266,2 mio. nye aktier. Baseret på fredagens slutkurs kan det beregnes, at banken efter en succesfuld aktietegning, der eksempelvis giver knap 800 mio. kr. i kassen, vil have en markedsværdi på knap 1,4 mia. kr.

Men Karsten Rees aktier vil i den situation kun være lige knap 51 mio. kr. værd. Hertil kommer værdien af obligationerne, hvilket vil betyde, at Karsten Ree får en gigantisk kurslussing. Ganske vist vil han kunne sælge tegningsretter for omkring 139 mio. kr., men spørgsmålet er, om de retter har nogen værdi i den situation.

Det er dog i høj grad også en mulighed, at redningsforsøget kan kollapse, hvis Karsten Ree ikke vil være med. I den situation vil værdien af både aktierne og obligationerne formentlig falde til et rundt nul. Hvad Karsten Ree vil, ved ingen endnu med sikkerhed. Det var i går ikke muligt at få en kommentar fra rigmanden.