Karen Hækkerup og Jørgen Leth i ny offensiv

Politisk analyse.

Thomas Larsen foran Christiansborg. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

På Axelborg i hjertet af København har Landbrug & Fødevarer netop haft premiere på en ny film.

Der er tale om en opfølgning på organisationens stort anlagte kampagne – den nye fortælling – som tidligere gav sig udslag i iøjnefaldende annoncer i aviserne og den ekstremt sete reklamefilm »Det er et yndigt land«.

I filmen fik seerne serveret fortællingen om, hvordan landbrugs- og fødevaresektoren bidrager til dansk økonomi ved at skabe vækst og job. Mange vil huske Jørgen Leths hypnotiske stemme, som fik folk til at lytte, ligesom mange spidsede ører, da de pludselig hørte landmænd tale om, at fremtiden ikke så sort ud.

Kampagnen var dyr. Og succesrig. Målinger har vist, at kendskabet til landbrugssektoren blev højnet, ligesom mange danskere fik en mere positiv indstilling til erhvervet.

Det var en stor sejr for en sektor, som i årevis havde befundet sig i mediernes spærreild, hvad enten miljø eller dyrevelfærd var i fokus. Da det var værst, virkede det, som om de færreste vælgere og politikere ville komme til at savne det, hvis landmændene lukkede og slukkede.

Med kampagnerne sikrede Landbrug & Fødevarer ikke alene, at mange danskere fik et mere positivt indtryk af sektoren. På Christiansborg fik politikerne også mere lyst til at indgå i en positiv dialog.

Vigtigst af alt var det selvfølgelig, at finanskrisen i 2008 samtidig vækkede politikerne til en brutal virkelighed, hvor de måtte tænke i vækst og arbejdspladser. Fra det punkt blev landmænd, fødevareproducenter og eksperter fra Axelborg pludselig inviteret til Christiansborg. Samtidig blev den kreds af partier, som gerne ville være med til at udvikle rammevilkårene for erhvervet, udvidet betragteligt. Næsten symbolsk blev den nuværende topchef for L&F – Karen Hækkerup – rekrutteret direkte fra et socialdemokratisk ministerhold. Hvilket ville have været utænkeligt tidligere.

Problemet er, at sejrene nu synes at stå i et fortidigt skær. Som det ser ud i dag, er erhvervet tæt på at befinde sig midt i den perfekte storm. De store aktører i branchen skruer ned for vækstforventningerne, der er pres på priserne, og der er massive gældsproblemer, som skal tackles.

Også når man ser på de internationale tendenser, trækker det op til uvejr. Forberedelsen af frihandelsaftalerne mellem USA og Europa støder i stigende grad på folkelig og politisk modstand, EU-samarbejdet har kursen mod en uoverskuelig krise, hvis briterne stemmer for Brexit, og endelig skader det fortsat eksporten, at forholdet mellem EU og Rusland er stærkt belastet.

Oven i det hele førte forløbet om regeringens landbrugspakke til Eva Kjer Hansens (V) afgang som minister og udløste en veritabel regeringskrise, som i en periode har tvunget L&R til at holde lav profil.

På den baggrund giver det god mening, at L&F nu går i offensiven og gør opmærksom på, at erhvervet fortsat har tænkt sig at bidrage. Det sker i første omgang i en ny film, som skal højne moralen i baglandet. Senere skal budskaberne ud til hele befolkningen, og her vil sigtet være at deltage i den afgørende diskussion om, hvad vi skal leve af og for herhjemme.

Uden sammenligning er det også, hvad bl.a. ingeniørforeningen IDA sammen med flere virksomheder og læreanstalter forsøger med kampagnen »Engineer the Future«, der sætter fokus på det vigtige i at ruste Danmark bedre til at udnytte tidens nye teknologiske kvantespring.

Der er delte meninger om, hvorvidt den slags fremstød virker, og man skal ikke overvurdere effekten. Omvendt er der behov for, at erhvervslivet byder mere ind i debatten, ligesom der er brug for, at flere erhvervsledere melder sig. Det er fint og sagligt rigtigt, at f.eks. DI-direktør Karsten Dybvad kræver nye »reformer« på forsiden af mandagens Berlingske. Men hvis ikke flere danskere får en mere håndgribelig fornemmelse af virksomhedernes betydning, fortoner den slags krav sig hurtigt og reduceres til en fjern diskussion på Slotsholmen.

L&F har én gang vist, at den har kunnet ændre omverdenens syn på erhvervet. Nu skal de gøre det igen.