Kaptajn: Pirater er ikke værd at dø for

Kaptajnen afmønstrede sammen med 12 besætningsmedlemmer fra tankskibet Torm Gerd på grund af piratfare.

pix-Pirater
13 ud af 20 besætningsmedlemmer på tankskibet Torm Gerd fra rederiet Torm afmønstrede i midten af februar. De ville ikke sejle gennem den farlige piratfyldte Aden-bugt og Det Indiske Ocean uden bevæbnede vagter.

Det skriver fagbladet Søfartens Lederei næste uge. Blandt de afmønstrede er kaptajn Brian Bendixen fra Fanø.

Skibet lå i Sydafrika, da det fik ordre om at sejle til Kuwait efter olie. Den besked fik nervøsiteten til at brede sig på skibet, fordi tre af besætningsmedlemmerne havde været om bord på Torm Ragnhild, der sidste år blev angrebet af pirater.

- Sådan noget sidder jo længe i kroppen på folk, og den utrygge stemning kom til at præge os alle, siger kaptajn Brian Bendixen til fagbladet.

Det gjorde det ikke bedre, at et andet af rederiets skibe, Torm Kansas, i januar i år også blev angrebet af bevæbnede pirater.

Kaptajnen henvendte sig til rederiet, der ikke kunne efterkomme hans ønske om at få bevæbnede vagter om bord til at beskytte besætning, skib og last.

Den 10. februar meddelte kaptajnen rederiet, at 14 ud af 20 besætningsmedlemmer - herunder ham selv - derfor ville afmønstre. Med en tung olielast ville skibet sejle med langsom fart, have lavt fribord og dermed være et let offer for somaliske pirater.

- Jeg blev enige med mig selv om, at mit eget og mine folks liv er vigtigere end alt andet. At sørge for en last olie bliver fragtet fra A til B - det er simpelthen ikke værd at dø for, siger Brian Bendixen til Søfartens Ledere.

Det var syv filippinere og seks danskere, der afmønstrede efter Sømandslovens bestemmelser.

/ritzau/