Kapløb tvinger Bavarian til at forenkle ebola-vaccine

Voldsomheden i det aktuelle udbrud og konkurrencen med andre selskaber, får selskaberne Bavarian Nordic og Johnson & Johnson til at satse på den vestafrikanske streng af sygdommen og udskyde en bredere vaccine.

Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Betina Garcia
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den ebola-vaccine, som skal testes på mennesker allerede i 2015, vil alene beskytte mod den såkaldte ebola Zaire, som for øjeblikket er i udbrud i Vestafrika. Dermed forventes vaccinen at kunne testes på mennesker allerede i begyndelsen af 2015.

Det fortæller udviklingschef for Johnson & Johnson, Paul Stoffels til Reuters. Johnson & Johnson (J&J) står bag vaccinen sammen med daske Bavarian Nordic.De to selskaber har indtil nu arbejdet på en vaccine, som også skulle beskytte mod den streng af virusset, som hedder ebola Sudan og den relaterede sygdom Marburg Disease, der betragtes som verdens allerfarligste virus.

Med baggrund i dels det aktuelle udbruds voldsomhed, dels konkurrencen med andre medicinalvirksomheder om at være først med en vaccine, forenkler Bavarian og J&J imidlertid vaccinen for at kunne få den hurtigere færdig.

»På grund af katastrofen har vi besluttet at fokusere på virussets ebola Zaire-streng, som er det, der er i udbrud i Vestafrika. Det er derfor, vi kan fremskynde programmet betragteligt,« siger chef for udvikling hos Johnson & Johnson, Paul Stoffels til Reuters.

Dermed vil vaccinen kunne testets på mennesker allerede tidligt næste år, hvor planen tidligere var først at begynde ved udgangen af 2015 eller begyndelsen af 2016.

Også medicinalvirksomheden GSK er i færd med at udvikle en vaccine mod Ebola, som forventes at være klar til test på mennesker inden udgangen af 2014. GSK's vaccine retter sig mod både ebola Zaire og Sudan og kan injiceres med en enkelt indsprøjtning.

J&J/Bavarian-samarbejdets vaccine kræver to injektioner. Først gives en injektion med et stof, der forbereder immunsystemet og to måneder senere gives så selve vaccinen.

Paul Stoffels under streger, at det er vigtigt med flere-sidet udvikling af midler mod sygdommen.

»Krisen er så omfattende og stadig under udvikling, at det er vigtigt med mere end én tilgang i tilfælde af at epidemien ikke kommer under kontrol i de kommende måneder,« siger Paul Stoffels. J&J optrapper desuden undersøgelserne af, om tidligere testede produkter vil kunne benyttes til behandling af sygdommen.

Blandt de fem strenge af ebola, betragtes Zaire som den farligste. Ud over den og ebola Sudan kendes strengene Tai Forest, Bundibugyo and Reston.

Siden marts anslås ebola-udbruddet at have dræbt mere end 1.900 mennesker i Vestafrika.