Kapløb om at komme først med 5G-mobilnet

Mobilgiganterne kæmper om at være først til at udvikle næste udgave af det mobile internet, som også skal styre selvkørende biler. EU gør klar til at sikre, at der er plads til mobilsignalerne, og den danske regering opfordres til at sætte sig for bordenden i det nye mobileventyr.

Med det nye 5G-net er der datakraft nok til selvstyrende biler. Her er det et computerbillede af Googles selvstyrende bil, som internetgiganten vil prøvekøre i området omkring sit hovedkvarter i Mountain View i Californien. Google regner med at sætte 25 prototypebiler i drift senere på året. Bilerne er bygget i Detroit og kan forsynes med rat og pedaler, så de også kan styres af en chauffør i f.eks. kritiske situationer. Foto: Google Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Uret tikker, og der går hvert sekund mere end en tresindstyvendedel af et minut, når man sidder i laboratorierne hos verdens største producenter af mobiludstyr. For de er midt i et internt kapløb om at blive den, der sætter standarden for, hvordan verdens mobil- og datatelefoni vil se ud allerede om måske tre år, når de første 5G-mobilnet med 40 gange højere datahastighed end i dag skal prøves af.

Svenske Ericsson, kinesiske Huawei, finske Nokia og sydkoreanske Samsung knokler alle med at komme først med gennembruddet – som alle de andre og alle mobilproducenter vil skulle følge. Det er der endog meget store penge i, for patenteret mobilteknologi er konkurrenterne nødt til at betale for at bruge.

5G er videreudviklingen af dagens 4G- eller LTE-mobilnet, som danskerne fik første forsmag på i 2010, da Telia åbnede det mindst tænkelige – men første – 4G-/LTE-net i det indre København og ditto Aarhus. Sidste efterår havde Telia og Telenor rigget deres landsdækkende 4G-/LTE-net til efter den store sammenlægning, og i februar afsluttede TDC sin store netomlægning, så datahastighederne kan komme i vejret.

Hent en film på seks sekunder

4G-nettet transporterer endnu kun data men gør det fem-ti gange hurtigere end 3G-nettet og giver derfor mulighed for at se direkte TV over mobilnettet eller spille onlinespil. Mobiltelefoner, tavle-PCer og almindelige bærbare PCer bruger 4G-mobilnettet til altid at have internetforbindelse, når man ikke er hjemme.

5G er ikke alene hurtigere til at få data frem (og tilbage) uden nævneværdige forsinkelser – en spillefilm i 3D-topkvalitet vil kunne hentes på seks sekunder mod seks minutter på 4G-nettet. Kapaciteten ventes også at blive mellem 100 og 1.000 gange højere end på 4G-nettet – hvilket til gengæld bliver afgørende, hvis dataforbruget som forventet vokser 1.000 gange i det kommende tiår. Nettet bliver afgørende for skabelsen af »Tingenes Internet«, hvor millioner og atter millioner af dimser og dingenoter kobles på nettet, der også leverer styresignalerne til de selvstyrende biler, så de ikke kører galt.

EU i gang med at finde plads

Håbet er, at man i 2019 kan fastlægge de tekniske standarder for 5G, så alle ved præcis, hvad alt udstyr skal kunne præstere og levere. I 2020 vil de første forbindelser nok kunne bruges, når De Olympiske Lege afvikles i Tokyo, men først fra 2022 vil 5G begynde at blive hvermandseje.

Det vil – ud over nye telefoner og PC-modemer, der kan håndtere 5G – kræve, at mobilnettene er klar. Det kan de først blive, når der er enighed om teknikken, men det kræver også, at der er radiofrekvenser til rådighed for 5G-data, og de skulle gerne være ens i hele Europa, hvis ikke i hele verden, så man ikke skal bøvle, hver gang man rejser.

Den øvelse har EUs konkurrencekommissær, Margrethe Vestager, allerede fokus på.

»På et tidspunkt kommer 5G, og da vil vi være godt forberedt, så spektrum kan koordineres på en helt anden måde end hidtil. I USA har man en super dækning på 4G. I Europa er dækningen meget forskellig. Det tager meget, meget lang tid, før vi får en fuld, europæisk 4G-dækning. Derfor er det nu, at vi skal begynde at koordinere på 5G. 5G vil betyde rigtigt meget samlet for digitalisering af økonomien i Europa,« siger hun.

Dansk strategi efterlyses

Dansk Industris brancheorganisation for IT og tele, ITEK, opfordrede i april regeringen til at fremlægge en strategi, der sikrer, at Danmark bliver et af de første lande, hvor 5G-mobilteknologi udrulles.

»Europa har en stolt tradition på mobilområdet og stod bl.a. for GSM-standarden. Når der skal laves pilotforsøg med 5G, skal de så virkelig foregå i Sydkorea? Skulle Europa ikke sætte sig for bordenden og blive føren-de? Hvordan laver man infrastrukturen, der i 2025-2030 kan håndtere, at alle biler er selvkørende? Hvordan får alle måleenheder i hjemmet forbindelse til mobilnettet, selv om de står i kælderen? Europa har en unik mulighed for at sætte sig i førersædet, og vi så gerne, at Danmark sætter sig for bordenden,« sagde Adam Lebech, direktør i ITEK, til Berlingske i marts.

Hurtigere og større end ventet

Nokia bød for nylig 15,6 milliarder euro for sin fransk-amerikanske konkurrent Alcatel-Lucent. Sammen vil de to selskaber gøre Nokia til verdens næststørste mobiludstyrsleverandør efter Ericsson.

»Branchen er nødt til at forberede sig på 5G. Det vil komme hurtigere, end folk forventer, og det vil blive større, end folk forventer,« siger Rajeev Suri, koncernchef for Nokia, til britiske Financial Times.

Om end ikke så hurtigt, som Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, mener.

»Det er ikke nødvendigt at spilde tid på 4G-teknologier,« sagde han til lokale medier og advarede om, at Tyrkiet kunne blive »losseplads« for 4G-udstyr. I stedet skal Tyrkiet inden for to år springe direkte fra 3G til 5G, lød det. Landets transport-, søfarts- og kommunikationsministerium har dog alligevel besluttet at holde auktion over 4G-frekvenserne 26. august.

LÆS MERE