Kapløb med tiden om bedre mobildækning

En gigantisk operation er i gang for at give danskerne bedre og kraftigere mobildækning – men trods milliardinvestering vil der stadig være huller, selv om de bliver færre.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Natten til onsdag i denne uge lykkedes det Telia og Telenor at lægge deres 3G-mobilnet sammen på Amager og i Københavns Sydhavn som det næstsidste sted i landet, og om 14 dage afslutter hele det indre København den et år lange operation.

Samtidig er TDC med hjælp fra den kinesiske netværksgigant Huawei med afsæt i Helsingør og kurs sydpå mod Lolland-Falster netop gået i gang med at arbejde sig gennem ombygning af 3.400 mobilmaster i et kapløb om at bringe Danmark op i mobildivisionens top.

Omkring nytår – måske først med afslutning i februar 2015 – vil en massiv udbygning af de tre landsdækkende mobilnet hos TDC, Telia/Telenor og »3« være færdig, men der vil fortsat kunne være huller og trafikpropper i takt med den eksplosivt stigende datatrafik.

»Det er glimrende og bestemt ikke omsonst, hvad man er i gang med. Men selv om der postes mange millioner i at bygge nettene ud, vil der stadig være steder i Danmark, hvor ingen af de fire selskaber har dækning, og selv i store byer og tæt på nærmeste antenne kan man risikere ikke at kunne bruge telefonen, fordi der mangler kapacitet. Og så kan hjemmehjælpere, sygeplejere, læger og alle os andre på farten ikke få forbindelse. En større kapacitet og bedre dækning sker selvfølgelig, hvor der er abonnenter og kunder og dermed penge at tjene, så hvor der er rigtigt god dækning, kommer der endnu mere, mens der kommer meget lidt ekstra dækning, hvor dækningen i forvejen ikke var god. Teleselskaberne opfylder til fulde – og mere til – kravene. Der skal bare mere og kraftigere offentlig styring til, hvor dækningen ikke kommer af sig selv,« siger teleanalytiker Torben Rune, direktør for Netplan, som rådgiver om blandt andet teleindkøb.

Udbygning i topfart

Telenor og Telia, nummer to og tre i Danmark, besluttede i juni 2011 at slå deres mobilnet sammen for at kunne dele regningen og samtidig skabe Danmarks bedst dækkende mobilnet. I maj 2013 begyndte sammenlægningen i Aalborg, og siden er det gået slag i slag landet over.


De datahurtige 4G-/LTE-net, som Telia stod for størstedelen af, er for længst samlet, og næstsidste klynge af 3G-mobilnettene – i Københavns Sydhavn og på Amager – blev som nævnt lagt sammen natten til onsdag, mens det indre København sætter punktum for 3G-sammenlægningen i uge 16. Derefter begynder sammenlægningen af de gamle GSM-net, som er til tale, i Næstved i uge 17 og i Hjørring i uge 19. Telia håndterer sammenlægningen øst for Storebælt, Telenor vest for.

»Vi skal være færdige i år, helst lidt hurtigere, og vi er fulde af selvtillid. Der er ikke så meget fysisk hardware, der skal skiftes, men derimod en masse software, der skal opgraderes for at kunne understøtte netværksdeling. Med den kraftige udbygning fra alle selskaber er Danmark på vej mod mobil-divisionens top. Vores i fællesskab 60 procent flere master giver en dækning, som vi aldrig ville kunne få alene. Vi vil dække 99 procent af danskerne udendørs og 86-87 procent indendørs, og her kan vi komme lidt længere. Man kan godt nå 100 procent, men det er ikke kommercielt holdbart. Hvis vi kan dække 95 procent med 3G, er det godt,« siger Richard Stigaard, Telenors netværksdirektør.

TDC har længe været bagud på point på de nye 4G-mobilnet, men indledte i begyndelsen af marts samarbejde med kinesiske Huawei, verdens næststørste leverandør af mobiludstyr efter svenske Ericsson, om en kraftig og meget hurtig udbygning af TDCs mobilnet.

»Vi bygger Danmarks bedste mobilnet og vil senest med udgangen af første kvartal 2015, altså om et år, dække 99 procent af befolkningen med 4G. Vi investerer fire milliarder kroner i et nyt mobilnet foruden den milliard, som det har kostet at købe radiospektrum. Mobiltelefoner er blevet danskernes vigtigste udstyr,« siger Peter Trier Schleidt, TDCs koncerndirektør med ansvar for TDCs net og udvikling.

Data frem for tale

Mellem marts og sommerferien arbejder 300 mand fra TDC og Huawei sig fra Nordsjælland mod København. Bornholm tages i maj og resten af Sjælland og Lolland-Falster efter sommerferien frem til september, hvor man begynder i Midtjylland og går mod syd, inden Nordjylland tages fra december og frem til senest februar 2015. Udstyr på antennerne skiftes, hurtige fiberkabler lægges helt op til antennerne i stedet for de gamle kobberkabler, og antennerne i masterne finjusteres.

Omkring 400 master udbygges med 4G hver måned, og sammenlagt får TDC omkring 100 ekstra master/antenner. Telia og Telenor har hver haft omkring 2.400 master og venter at kunne spare omkring 900 væk, når alt er på plads.

Det meget store puslespil hos alle selskaber handler om at fordele mobiltrafikken anderledes end i dag. Hidtil har vægten ligget på tale, nu overtager data.

En opblødning af reglerne betyder, at mobilfrekvenserne nu kan bruges anderledes end før, og da lave frekvenser både rækker længere geografisk og trænger bedre gennem murværk, vil selskaberne gerne bruge dem til data for at sikre ordentlige forbindelser. Hos Telia overhalede 4G-trafikken – som endnu kun er data, men senere også vil kunne klare tale – allerede i slutningen af 2013 3G-trafikken.

»3«, hvis kunder altid har været næsten dobbelt så dataforbrugende som konkurrenternes, dækkede ved årsskiftet 75 procent af danskerne – igen altså befolkningen og ikke landet – med 4G og venter i år at komme noget over 80 procent.

»Det vigtige er at opretholde den nødvendige kapacitet, så kunderne får en god oplevelse. Vi har hidtil været et byfænomen – dér er de fleste kunder, men vi bygger også ud i »Udkantsdanmark«. Man sætter ikke en mast op, hvor ingen eller kun få bor, men når de, der har et abonnement, færdes de steder, skal de stadig have en god oplevelse. Vi har et godt samarbejde med teleselskaberne om at nå kommuner, der ligger afsides,« siger Kim Christensen, netværksdirektør hos »3«, og roser samtidig mange kommuner for nu at stille jord gratis til rådighed, så master kan sættes op og forbedre dækningen.

I Asnæs ved Kalundborg fik man således ikke blot lov at sætte en antenne op på en vindmølle, der stod der i forvejen, og dermed sikrede en høj og bredt dækkende placering. Kommunen havde oven i købet skaffet EU-midler og selv påtaget sig nogle af omkostningerne ved installationsarbejdet.

Den helt store udfordring er den indendørs mobildækning. Mange nye bygninger – og IC4-tog – er bygget, så der nærmest er radiodødt indenfor, hvilket Erhvervsstyrelsen, bygge- og telebranchen nu arbejder sammen om fremover at ændre på.

Samtidig er brugen af data på telefoner og tavle-PCer vokset voldsomt, fordi folk ændrer adfærd.

»Vi følger meget med i forbrugeradfærden, og der er hele tiden behov for nye investeringer og i en bedre indendørs dækning. Så selv når vi når en 4G-dækning på 95 procent, er vi ikke færdige. Når vi er færdige med netsammenlægningen, er der stadig masser at lave i 2015 og 2016. Man kan sige, at vi er gået fra en landevej til en firsporet motorvej. Det er et rigtigt stort projekt, og vi er ganske stolte af, at det er lykkedes med forholdsvis lidt støj,« siger Kaj Maag, Telias chef for strategi og netværksarkitektur.