Kapitaltørken i dansk biotek er kommet for at blive

Små danske biotekvirksomheder må indstille sig på, at det også fremover vil være meget svært at rejse penge. Drømmen om at blive en international leverandør af lægemidler med hjælp fra risikovillig kapital hører fortiden til, lyder det fra biotekvirksomhedernes formand, Søren Carlsen, Dansk Biotek.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Siden finanskrisen er det ifølge Søren Carlsen blevet mere og mere tydeligt, at de dage er forbi, hvor en iværksættervirksomhed indenfor biotek kan kalkulere med løbende kapitaludvidelser med risikovillig kapital for at bygge en stor organisation op.

"Vi må indstille os på, at innovationskonceptet, som det har været hidtil, er under forandring i disse år. Vi kommer ikke tilbage til de tider, hvor en lille biotekvirksomhed med et godt koncept til et nyt lægemiddel, kunne drømme om at vokse sig til at blive en international leverandør af lægemidler på basis af risikovillig kapital," siger Søren Carlsen.

De ændringer, der sker i konceptet for innovative virksomheder, afspejler sig ifølge Søren Carlsen i den nylige børsnotering af Zealand Pharma, som er den første danske biotekbørsnotering i tre år. Zealand Pharma kom på børsen den 23. november efter en turbulent og forsinket børsnotering, hvor de oprindelige ejere endte med at være nødt til selv at tegne aktier for at redde noteringen.

"Zealand Pharma kom på børsen med reduceret resultat i forhold til forventet og har formentlig ikke en fremtid som stor selvstændig farmavirksomhed i sigte. De institutionelle investorer ønsker ikke længere at bruge deres midler som risikovillig kapital. De midler, der kan genereres til innovationsvirksomheder, er og vil fremover være begrænsede," siger Søren Carlsen i decemberudgaven af Nyt fra Dansk Biotek.

Han spår derfor, at tidshorisonten for iværksættervirksomhedernes eksistens vil blive relativt kort, og at den risikovillige finansiering i virksomhedernes opstart formentlig i stigende grad vil have form af en overgangs- eller mellemfinansiering i en periode, hvor virksomheden forbereder sig på at levere sine projekter videre - enten ved salg af enkeltprojekter eller af hele virksomheden.