Kapitalhungrende dansk biotek satser på USA

Det dansk-svenske bioteksamarbejde Medicon Valley går nu til USA for at finde ny kapital. Op mod 20 mia. kroner mangler der i risikovillig kapital i dansk-svensk biotek.

Små danske biotekvirksomheder mangler millarder i kapital. En del af den kapital håber virksomhederne nu at finde i USA. På billedet ses dog en af mere kapitaltunge danske biotekvirksomheder, Novo Nordisk. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nikolai Linares
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Virksomheder og universiteter i det dansk-svenske sundhedssamarbejde Medicon Valley opgraderer nu tilstedeværelsen i på det amerikanske marked væsentligt.  Fra årsskiftet udstationerer Medicon Valley Alliance en life science ambassadør i organisationen MassBio beliggende i en af verdens førende life science-klynger, Boston-Cambridge i Massachusetts, USA.

Udvidelsen til USA er helt central, understreger Charlotte Ahlgren Moritz, Executive Vice President i Medicon Valley Alliance. Blandt andet er håbet, at man med tilstedeværelsen i USA kan rejse mere risikovillig kapital:


 
"I Boston-området finder du nogle af verdens bedste universiteter, og der er en høj koncentration af life science virksomheder. Især små og mellemstore virksomheder indenfor biotek og medico i Medicon Valley vil få udbytte af dette nye samarbejde. Muligheder for overførsel af teknologi og identifikation af nye kontakter til risikovillig kapital bliver nøgleopgaver for den nye life science ambassadør i Boston."

Netop risikovillig kapital er en presserende mangelvare i Medicon Valley. En opgørelse fra Medicon Valley Alliance viser, at det kræver yderligere godt 20 milliarder kroner i kapital henover de næste tre-fire år, hvis den nuværende pipeline af lægemiddelkandidater skal ende som produkter på markedet. Det skal sammenlignes med, at der i 2009 blot blev rejst godt 400 millioner kroner i kapital i Medicon Valley.

I 2009 blev der i USA rejst fem gange så meget kapital til amerikanske biotekselskaber sammenholdt med den kapital, der blev rejst til biotekselskaber i hele Europa. På verdensplan er der godt 5.000 biotekselskaber, og af disse er cirka 1.500 placeret i USA. Dansk-svenske Medicon Valley har til sammenligning godt 100 biotekvirksomheder.

Her er de største biotek-tabere

Medicon Valley Alliance’s Ambassadør Program har eksisteret siden 2008 og retter sig mod små og store virksomheder samt universiteter i Øresundsregionen. Medicon Valley Alliance har allerede udstationeret tilsvarende ambassadører i Japan, Sydkorea og Canada.

"Novo Nordisk bruger ambassadørerne i Japan, Sydkorea og Canada til at identificere potentielle samarbejder og partnerskabsmuligheder, og vi overvejer at gøre brug af den samme service i andre regioner," siger Finn Benned Hansen, Corporate Vice President i Novo Nordisk A/S.