Kapitalfondenes konge abdicerer

Christian Frigast træder ved årsskiftet tilbage som topchef i Axcel. Han gør det klart, at han vil give plads til sin afløser, men fortsætter i en central rolle i fonden

Foto: Axcel
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Efter en årelang proces lykkedes det tidligere på ugen at finde afløseren for Christian Frigast, der siden 1994 har stået i spidsen for Axcel, Danmarks største kapitalfond. Men Frigast slipper ikke helt Axcel, selvom han lover at gøre alt for at give plads til den nye mand.

Valget som Axcel næste topchef faldt på Christian Schmidt-Jacobsen, der indtil årsskiftet forsætter i sit nuværende job som finansdirektør i byggekoncernen Icopal. Hans første opgave bliver at bestyre den femte investeringsfond, som Axcel er på vej til at rejse.

»Han vil få alt det råderum, som han skal have, og jeg vil selvfølgelig behandle ham, som jeg selv gerne vil behandles. Jeg har kun et succeskriterie, nemlig at Christian og hans nye kolleger bliver en succes," siger Christian Frigast.

Processen med at finde den nye Axcel-chef begyndte helt tilbage i 2008. Her var fonden klar med Henrik Poulsen, nuværende Dong-chef, men han trak sig for i stedet at tage topjobbet i TDC. Sidste år var Egmonts adm. direktør Steffen Kragh millimeter fra at overtage posten, men han sagde nej tak efter at han angiveligt havde skrevet under.

Men også en stribe danskere fra store britiske kapitalfonden har Axcel forsøgt at hente til Danmark for at lede fonden. Men nu bliver det i stedet Christian Schmidt-Jacobsen, som bliver fondens blot anden chef. Han har tidligere været i Axcel før han kom til ingredienskoncernen Chr. Hansen og siden til Icopal.

"Han har været ude i industrien i to meget forskellige virksomheder, men begge kapitalfondsejede. Han har således på sin egen krop prøvet hvad det der vil sige at være ejet af en kapitalfond, og det vil være endnu et stort plus for ham i hans nye nye job," siger Frigast.

Frigast skal fremover været formand for Axcel - en post, som han overtager fra Danfoss-chefen Niels B. Christiansen, der i stedet bliver næstformand og leder af det såkaldte advisory board, der har en rådgivende rolle ved investeringer i fonden.

»I en partnerejet virksomhed og for vores investorer er kontinuitet et nøgleord. Min rolle bliver at være en del af denne kontinuitet sammen med andre erfarne kolleger og vores advisory board med Niels B. Christiansen i spidsen Jeg skal sidde med i investeringskomiteen, hvor vi arbejder med Axcel’s investeringer og ultimativt siger ja eller nej. Når man så kommer mod enden af investeringsperioden , så kan de forhåbentligt hænge et billede af mig op på væggen og sige det var så det," siger Christian Frigast.

Han siger, at han mindst bliver i de næste fem år, hvor den kommende fond skal købe nye virksomheder.

»Jeg er med i investeringsperioden, som er fem år. Men det er ligeså klart, at gradvist skal min rolle reduceres. Det er helt naturligt. Man kunne forestille sig, at jeg var formand i hele perioden, men gradvist træder ud af de forskellige komiteer,« siger han.

Det betyder, at der fremover bliver mere tid til aktiviteter uden for fonden.

»Jeg skal være med til at rejse den femte fond sammen med dygtige kolleger og det bliver mit store job næste år. Der er så andre som skal tage sig af alle de daglige ting. Mit fokus bliver herudover navnlig investeringer, en række eksterne roller, herunder DVCA og så forhåbentligt også få mulighed for andre gøremål så de kan slippe for at se på mig hele tiden," siger Frigast.

Den fjerde investeringsfond var på 3,6 mia. kr. og Frigast regner med, at den næste bliver større.

»Vi er ambitiøse mennesker, men jeg kan ikke komme tættere på hvor stor den næste fond bliver. Det afgør investorernes appetit og tro på teamet i sidste ende,« siger Frigast.

Axcel er mest kendt for den meget succesfulde investering i smykkekoncernen Pandora, der har været en af de bedste kapitalfondsinvesteringer nogensinde i Europa. Til gengæld har fonden også haft en stribe svipsere, som blandt andet tæller gulvproducenten Junckers, tøjkæden Noa Noa, møbelproducenten Iddesign og de to designvirksomheder Georg Jensen og Royal Copenhagen.

Christian Frigast har været med fra kapitalfondsmodellen vandt indpas i Danmark. Han begyndte i 1970erne i den daværende Privatbanken og 1994 stiftede han Axcel. Han har altid været kendt for sit brede netværk og det har været med til at sikre ham kapital fra en række af Danmarks førende investorer, som ATP, PKA, Lego-pengetanken Kirkbi og fra hans gamle ven Johan Schrøder fra Radiometer.