Kapitalfonde sværmer om dansk vaccinations­selskab

Dansk lægevirksomhed har opnået et stort gennembrud i England, da det som det første private selskab har vundet offentlige kontrakter vedrørende skolevaccinationer til en værdi på 120 mio. kroner. Kapitalfonde er begyndt at sværme om det lille danske selskab, der kan gå en gylden fremtid i møde.

Danske Lægers Vaccinations Service har hovedkontor i den lille engelske by Hitchin, der ligger omkring 60 km nord for London. Her er bestyrelsesformand Karsten Østergaard fotograferet foran byens kirke, som stammer fra 800-tallet. Privatfoto Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Med flere års tålmodighed og en samlet satsning på omkring 20 mio. kroner er det lykkedes for det lille danske vaccinationsselskab Danske Lægers Vaccinations Service at opnå et kæmpe gennembrud i England.

Som den første private aktør har selskabet vundet to store offentlige kontrakter, som betyder, at det danske healthcare-selskab over de næste fem år skal vaccinere omkring 1,5 mio. skolebørn.

Den samlede værdi af kontrakterne i England er på ca. 120 mio. kroner, hvilket er noget af en mundfuld for vaccineselskabet, der i 2015 havde en samlet omsætning på 67 mio. kroner.

»Det er et kæmpe gennembrud. Hvis du sammenligner det med antallet af influenzavaccinationer, vi giver for staten i Danmark, svarer det jo til fire til fem årsværk. Vi er fantastisk glade for kontrakterne, da vi har vundet dem i vores absolutte kerneforretning,« siger Karsten Østergaard, der er bestyrelsesformand i Danske Lægers Vaccinations Service.

De engelske myndigheder begyndte sidste år at tilbyde influenzavaccinationer til alle skolebørn. Det skete i erkendelse af, at influenza dels medfører en masse sygedage, dels at det ofte er børn, der smitter udsatte som ældre og svagelige. Kontrakterne omfatter desuden også vaccination mod blandet andet HPV, meningitis, difteri og stivkrampe.

Markedsandel kan øges

Med gennembruddet i England kan det danske vaccinationsselskab have kurs mod en gylden fremtid. De 120 mio. kroner store kontrakter kan nemlig vise sig blot at være toppen af isbjerget. Vaccinationsselskabet har allerede fået hvisket i øret, at der kan ligge meget mere guld for enden af regnbuen, hvis det leverer varen.

»Vi er rigtigt glade for at skulle vaccinere omkring 1,5 mio. skolebørn over de næster fire-fem år, men det svarer altså kun til et sted mellem 1,2 og 1,5 pct. af markedet for skolevaccinationer. Når vi er den eneste private aktør lige nu, er der jo ikke noget i vejen for, at vores markedsandel på omkring 1,2 pct. kan vokse til eksempelvis fem pct.,« siger Karsten Østergaard.

Det danske selskab har tidligere været børsnoteret, men er i dag ejet af flere end 500 aktionærer. Med succeshistorien fra England som rygstød er selskabet så småt begyndt at kigge efter nye ejere, så de aktionærer, som kom ind i vaccinationsforretningen for flere år siden, har mulighed for at komme ud igen.

Karsten Østergaard, formand i Danske Lægers Vaccinations Service

»Det er et kæmpe gennembrud. Hvis du sammenligner det med antallet af influenzavaccinationer, vi giver for staten i Danmark, svarer det jo til fire til fem årsværk. Vi er fantastisk glade for kontrakterne, da vi har vundet dem i vores absolutte kerneforretning.«


Uden at ville gå i detaljer løfter Karsten Østergaard sløret for, at det danske lægeselskab allerede er kommet i søgelyset hos investeringslystne kapitalfonde.

»Uden at jeg kan afsløre af hvem, er vi blevet kontaktet af kapitalfonde i år, som er begyndt at udvise interesse for os. Vi har sådan set ikke været uenige om prisfast­sættelsen, men vi er bare ikke interesserede i at afgive over 51 pct. af beholdningen til en kapitalfond på nuværende tidspunkt. Vi ser rigtigt mange vækstmuligheder lige nu. Og vi er lykkedes med at komme hertil og tror, at vi kan flytte os et par skridt yderligere, men med mange aktionærer skal vi tænke på en exit i fremtiden,« siger Karsten Østergaard.

Flere kontorer på bedding

Bestyrelsesformanden har været en del af den øverste ledelse i selskabet i flere år og er i dag bosat i England, hvor selskabet har fuld fart på i disse dage og forventer at åbne tre-fire nye kontorer i London. Det omfattende vaccinationsprogram bliver skudt i gang allerede i næste måned.

Danske Lægers Vaccinations Service etablerede sig i England i 2007 og har vundet sine offentlige kontrakter i hård konkurrence med offentligt ejede engelske selskaber.

At det lille danske vaccinationsselskab har kunnet løbe af med sejren skyldes grundlæggende, at selskabet har kunnet henvise til, at Karsten Østergaard og hans kolleger år efter år har vaccineret i hundredtusindvis af mennesker i Danmark.

Karsten Østergaard vurderer, at den danske vaccinationsmodel er blevet en eksportvare, som inden for de kommende tre år vil kunne fordoble antallet af selskabets klinikker. Det skyldes ikke mindst gennembruddet i England.

»Det britiske sundhedssystem vokser sig større og større og kræver flere og flere ressourcer hvert eneste år, men ressourcerne vokser altså bare ikke på træerne. Og vaccination er ikke hjerteoperation. Det er en relativt simpel ting rent lægefagligt, som man kan sætte i system og gøre logistisk noget smartere, end det har været tidligere,« siger Karsten Østergaard.

Med de to kontrakter i henholdsvis Birmingham-området og London har det danske selskab overtaget omkring 55 fuldtidsansatte fra de offentlige udbydere. Det betyder, at det danske vaccinationsselskab i dag har omkring 150 sygeplejersker og læger på plads i England.