Kapitalfonde sætter TDC til salg

Efter måneders spekulationer, har TDCs ejere nu langt om længe meldt ud, at TDC i nær fremtid vil blive solgt - hvilket med næsten 100 procent sikkerhed vil ske via fondsbørsen.

Adm. dir. Henrik Poulsen udtalte for nyligt, at TDC var en attraktiv aktie for kommende ejere. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Henriksen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danmarks største teleselskab, TDC, står til at få nye ejere – snart. Det meddeler Nordic Telephone Company, NTC, i en pressemeddelelse sent mandag, hvor bestyrelsesformand for NTC Kurt Björklund erklærer, at TDC-ejerne er i gang med at se på de strategiske alternativer for kapitalfondenes knap 88 procent af den samlede aktiekapital i TDC.

Det har længe været kendt, at fondene var nær slutningen af deres investeringshorisont for det danske teleselskab – og at et frasalg på børsen var den mest sandsynlige udgang på fondenes ejerskab. Det skyldes til dels, at ingen andre teleselskaber har vist interesse i at købe sig ind i det danske lavvækst-marked.

Selv om daværende koncernchef, Jens Alder, allerede i 2007 meldte ud, at han og ejerne fandt en gennotering på fondsbørsen mest sandsynlig, har det været en stor nyhed flere gange i de internationale medier, når rygterne er gået om, at fondene var på vej med et frasalg.

”…TDC er i dag på tværs af produkter og teknologier den klare markedsleder i Danmark. Desuden er målet om at fokusere TDC som en stærk nordisk spiller nu på sporet. Vi synes derfor, at tidspunktet og betingelserne er de rette til at undersøge strategiske alternativer for TDC," skriver Kurt Björklund fra NTC i en fondsbørsmeddelelse.

De fem kapitalfonde, der ejer TDC via NTC, vil dog ikke kommentere yderligere på udmeldingen.

Teknisk set har TDC aldrig været afnoteret fra Fondsbørsen. Det kræver nemlig 90 procent af aktiekapitalen og det opnåede kapitalfondene aldrig – blandt andet fordi ATP forpurrede salget. Her udtrykte direktør Bjarne Graven dog for et par måneder siden, at ATP godt kunne være fristet af at købe yderligere op i aktien.

De fem fonde købte TDC i 2005 for 76 mia. kroner – og det er stærkt tvivlsomt, om de kan opnå den samme pris for TDC i dag. Alligevel har TDC været en ganske lukrativ forretning via frasalg af en stribe udenlandske aktiviteter, og med et stabilt cashflow og kraftig nedbringelse af gælden.

NTC skriver dog ikke direkte i fondsbørsmeddelelsen, at det er en gennotering, man går efter – men ifølge selskabets og ejernes tidligere udmeldinger, er et frasalg på børsen reelt det eneste alternativ, man går efter.