Kapitalfonde køber vildt op i Danmark

Kapitalfondene kaster sig frådende over danske virksomheder, og for første gang er tempoet nu højere end i de boomende år op til finanskrisen. Det skriver Finans.

Foto: Bax Lindhardt

Mens opkøb af 35 virksomheder om året i 2006 og 2007 etablerede kapitalfondene som en ny magtfaktor i dansk erhvervsliv og udløste en højrøstet offentlig debat, så er fondene efter en række matte år nu tilbage på et endnu højere aktivitetsniveau.

I 2015 blev hele 40 danske virksomheder opkøbt af kapitalfonde, viser en analyse fra DVCA, kapital- og venturefondenes brancheforening.

- Flere virksomheder bliver kapitalfondsejet, og 2015 var et nyt rekordår med investeringer på 36,5 mia. kr. Ser man på de seneste to år, så har kapitalfondene investeret 68,5 mia. kr. Det siger noget om, hvor stor en rolle de spiller, siger Jannick Nytoft, adm. direktør i DVCA.

Forklaringen på den stigende aktivitet skal bl.a. findes i, at de har lært af deres erfaringer.

- De store fonde som f.eks. EQT og Axcel har været igennem mange transaktioner og har fået et så stort erfaringsgrundlag, at de i dag er langt bedre til at udvikle virksomheder. Derfor ser vi også eksempler på, at de er villige til at betale en høj pris for den rigtige virksomhed, siger Robert Spliid, ekstern lektor på CBS til Finans.